La tragèdia d'Oviedo: cronologia de la mort inexplicable de les bessones russes de 12 anys

La policia descarta la participació de terceres persones en la mort d'Alexandra i Anastasia, dues nenes molt integrades i bones estudiants, i investiga si una va incitar l'altra a suïcidar-se

El servei d'emergències al lloc dels fets

El servei d'emergències al lloc dels fets / LNE

Chus Neira

Els crits d'Igor Zuev van despertar aquest divendres al matí diversos veïns de la part alta del carrer Facetos i Alejandro Casona d'Oviedo. Eren dos quarts de deu i els xiscles d'aquest pare en descobrir que acabava de perdre les dues filles van travessar les finestres i van anunciar l'arribada de la pitjor de les tragèdies al barri d'Eria. Alexandra i Anastasia, dues bessones russes de dotze anys, dues nenes molt integrades a la seva escola, bones estudiants i amb educació modèlica, s'havien llançat des de la finestra del replà del sisè pis del seu edifici i havien mort al moment. La policia va descartar molt aviat la participació de terceres persones encara que se sap poc de les circumstàncies al voltant de la tragèdia d'Alexandra i Anastasia i s'investiga si una va incitar l'altra a suïcidar-se. La seva mort ha colpejat amb força la ciutat, que ha decretat dos dies de dol i suspès els actes principals de les festes de l'Ascensió.

"No poden ser elles". Aquesta va ser la frase més repetida durant tot el dia a l'escola i entre el petit cercle d'amistats dels seus pares, Igor i Olga.

La família va venir de Rússia fa uns cinc anys i va trobar a Astúries un refugi als problemes polítics del seu país. El pare, de fet, fa gala a les xarxes socials del seu activisme a favor dels opositors a Putin i és conegut dins de la comunitat ucraïnesa asturiana com un d'aquells pocs russos que donen suport a totes les seves manifestacions.

El matrimoni es va establir al barri de l'Eria. Són gent treballadora i tenen un altre nen petit, de deu anys. Amb les bessones eren especialment curosos; pares molt pendents de la seva educació, vigilants de cada detall, dels quals demanen una tutoria per comprovar que tot va bé si veuen que han baixat una dècima a l'últim examen.

Al col·legi de l'Eria les bessones estaven molt integrades. "Tenien el seu grup d'amigues, es quedaven aquí fora a la sortida molts dies, un grup gran, eren molt bones estudiants", explicava personal del centre. , controlant les xarxes socials de les petites i el seu entorn escolar. Les bessones Alexandra i Anastasia, tan idèntiques que els pares els posaven un llaç per distingir-les, sovint vestides igual, tenien, en principi, plans immediats al davant. Anaven pel camí d'acabar el seu darrer curs a l'escola i la setmana que ve, dimarts, havia programat un viatge de final de curs.

Per això ningú no s'explica què els va portar, aquest divendres, a sortir de casa i amagar-se a les escales. Les nenes vivien al número 47 del carrer Facetos, al quart pis. La seqüència de fets només s'explica suposant que van sortir abans que el seu germà petit, a qui hauria acompanyat el pare fins al centre educatiu. Alexandra i Anastasia haurien romàs mentre ocultes dos pisos més amunt, a l'alçada del sisè. Allí va trobar la Policia després les seves motxilles.

Entre les 9 i les 9.10 hores del matí, quan les classes estaven a punt de començar o ja havien començat, fins i tot van obrir la finestra i es van llançar al buit. Els seus cossos es van estavellar contra un pati interior que, en realitat, forma part d'una zona de pas de vianants entre dos blocs d'habitatges que connecta els carrers Facetos i Alejandro Casona. En creuar per aquesta zona un home va descobrir els cossos i va avisar la policia. Alguns veïns van començar a veure agents corrent a aquella hora (la comissaria de Buenavista dista només 400 metres de casa). I una mica més tard, els crits del pare.

Igor Zuev va sortir al carrer fora de si. Una estripada animal recorria el cos. Els veïns, abocats a les finestres, el van veure anar d'una banda a l'altra, asseure's a terra, aixecar-se, escapolir-se dels agents que intentaven calmar-lo, córrer, fer voltes en cercle. A la mare, apunten altres, se la va poder veure fugaçment a la finestra en aquells moments.

Ningú entenia res i la poca activitat en aquella zona alta de Facetos –un grup de paletes en una obra– servia per tota mena d'especulacions. Unes nenes havien mort. Qui les havia llençat?

L'alcalde, Alfredo Canteli, va arribar aviat, acompanyat del regidor de Seguretat, José Ramón Prado. No hi havia gaire més informació. Dues nenes de nacionalitat russa trobades mortes, precipitades des d'una finestra.

Amb el carrer pres pels periodistes, passat ja més d'hora i mitja des de la mort de les nenes, va arribar la funerària i l'Alcalde va parlar poc, visiblement afectat, per anunciar dos dies de dol i la suspensió de les activitats musicals a les festes de l'Ascensió. També quedava suspesa la campanya electoral de les municipals.

Dins del portal, l'esquinçament inicial del pare havia donat pas a un estat de xoc . Estava dreta, amb la mirada perduda. La seva dona, Olga, estava asseguda en una cadira, amb la vista al buit, envoltats tots dos per la Policia i amb un equip de psicòlegs.

Passades les 11.00 hores, i després de la visita del Cap Superior de Policia, Luis Carlos Espino, l'inspector Pedro Aguado va exercir com a portaveu i va confirmar algunes dades que a aquella hora encara resultaven una mica confusos._Eren dues nenes, bessones, tenien 12 anys i es descartava la intervenció de terceres persones en aquest "esdeveniment tràgic", com ho va qualificar.

A aquelles hores, els ressons de la notícia començaven a arribar a l'escola, també amb certa confusió i en un dia, a més, que hi havia agents de la Policia Nacional que estaven fent unes xerrades al centre sobre assetjament escolar. Van anar a buscar uns bessons a una classe. No eren ells, estaven bé. Aleshores es van adonar que eren Alexandra i Anastasia. Les russes. "Dues nenes normals". "No m'ho puc creure" .

Això és el que es va començar a escoltar pel col·legi, progressivament blindat per la policia i on, al cap de poc, una amiga de la família va anar a recollir el germà de les bessones, un nen de deu anys.

Avançada el matí, els pares, Igor i Olga, van ser traslladats a l'Hospital Universitari Central d'Astúries i els cossos, enviats a l'institut anatòmic forense per fer-los l'autòpsia.

La Policia Nacional ha explicat en un comunicat que prosseguia les investigacions "per a l'efectiu aclariment dels fets". Segons el diari El Mundo, al registre del domicili es van trobar en diferents carpetes i calaixos dibuixos d'escenes suïcides, penjats i morts confeccionats per una de les menors.