Aquest és el dia i l’hora preferits dels lladres per robar a les cases

A banda de les rutines temporals, els lladres també utilitzen altres estratègies per saber si una persona està o no a l'interior de l'habitatge

Dos lladres escalant per l’exterior d’una façana d’un edifici de Santa Eugènia a Girona, en una foto d’arxiu.

Dos lladres escalant per l’exterior d’una façana d’un edifici de Santa Eugènia a Girona, en una foto d’arxiu. / Redacció

Alexandra Costa

A l’estiu, els lladres fan l’agost. Aprofiten que la gent se’n va de vacances per entrar a les vivendes i fer, mai millor dit, l’agost. Els Mossos d’Esquadra donen a la ciutadania uns consells bàsics per protegir les llars, més enllà de tancar amb clau la porta al sortir de casa. Malgrat tot, els lladres també tenen els seus trucs i estratègies, i fins i tot una rutina marcada: tenen uns dies de la setmana i una hora preferida per entrar a saquejar. I no, no se solen produir durant el cap de setmana ni de nit, tal com solem pensar.

Entre les estratègies que utilitzen els lladres per saber si una persona està o no a la vivenda hi ha la tàctica de posar un tros de paper en el marc de la porta. Si hi ha algú, cau. Si no, es manté allà durant dies i, per tant, tenen via lliure. També utilitzen un altre mètode que passa més desapercebut: posen fils de cola entre la porta i el marc.

imatge de portes marcades.

imatge de portes marcades. / CNP

La pandèmia va provocar un canvi de tendència

Entre les tàctiques també hi ha la d’estudiar les rutines de les possibles víctimes i fer-les seves. Un informe alerta d’un canvi d’hàbits després de la pandèmia per la covid. Abans del 2020, el nombre d’assalts més alt a vivendes es produïa durant la matinada dels caps de setmana.

Ara, prefereixen una hora i dos dies concrets de la setmana per cometre el seu delicte. Es tracta de les 20.00 hores dels divendres i els dissabtes, segons revela l’informe ‘Baròmetre de la seguretat’ que ha elaborat l’empresa de seguretat Securitas Direct.

L’informe, que analitza les dades de més de cinc milions d’assegurats, indica que, per contra, el lapse de temps amb menys atracaments és entre les 6.00 i 9.00 hores dels dies entre setmana, així com diumenge al matí.

Diferències entre vivendes i comerços

Els lladres tenen el morro fi: diferencien entre els robatoris en vivendes i en negocis i botigues. En aquest cas, l’hora i els dies ‘favorits’ són les 03.00 hores de dimarts, dijous i divendres, així com les matinades de diumenge entre la mitjanit i les 05.00 hores. En canvi, el moment en què es produeixen menys assalts en negocis són els divendres entre les 11.00 i les 13.00 hores.