Els detinguts van robar en una casa del municipi el passat 14 de novembre al matí. Mentre un dels membres del grup es va quedar en una cantonada, vigilant, els altres dos van accedir a la casa saltant una tanca i a través del jardí. Els detinguts van passar a disposició judicial dijous, 20 de novembre, i posteriorment van ingressar a la presó.

Un agent de la policia local de Palafrugell que estava fora de servei va avisar els mossos que tres homes amb una actitud sospitosa rondaven per una urbanització de Sant Joan de les Abadesses i que podrien estar vinculats amb el robatori que dies enrere havia patit un domicili d'aquell veïnat. L'agent va seguir els tres individus -sobretot dos d'ells, ja que el tercer se'n va separar- fins a l'arribada de més efectius de la comissaria de Ripoll.

Els dos individus van entrar i sortir del pis que consta com a domicili seu i van voltar per Sant Joan fins que els mossos van interceptar-los quan es dirigien, novament, cap al seu pis. Un cop identificats, els dos homes van quedar detinguts. Les gestions posteriors van confirmar els indicis que els convertien en dues de les tres persones que, el dia 14 al matí, haurien robat en una casa de Sant Joan.