A més, els estudiants que hi participin podran obtenir crèdits de lliure elecció. Per això i a partir d'ara, els cursos, que aquest 2009 es celebraran entre el 6 i el 10 de juliol, portaran per nom Campus d'Estiu de Ciències de la Natura (CCN).

El suport de la UdL als cursos de natura suposarà que professors d'aquesta universitat prendran part i supervisaran alguns dels cursos que s'impartiran a l'estiu a Seròs. A més, la UdL es compromet a fer difusió dels mateixos entre el seu estudiantat. Tanmateix, la col·laboració de la UdL comportarà el reconeixement a nivell acadèmic dels cursos internacionals que s'imparteixen a Seròs de manera que tots els estudiants que hi participin podran obtenir a canvi crèdits de lliure elecció.

La incorporació de la UdL als cursos d'estiu de natura de Seròs s'ha materialitzat després de l'acord signat l'abril del 2008 entre l'alcalde de la població, Gabriel Pena, i el rector de la UdL, Joan Viñas. El conveni té com a objectiu iniciar la col·laboració en l'organització dels cursos d'estiu de natura de Seròs i potenciar que la zona de l'Aiguabarreig esdevingui una àrea permanent de pràctiques per estudiants i professors de la Universitat de Lleida i per altres vinguts d'arreu del món.

La primera col·laboració en el marc de l'acord entre ambdues parts s'iniciarà aquest dimarts amb l'arribada a les comarques de Lleida de la primera universitària americana, provinent de la Universitat Central de Veneçuela, qui passarà tres mesos estudiant l'Aiguabarreig, el centre de recuperació de fauna de Vallcalent de Lleida i el Zoològic de Barcelona.

Durant els mesos de gener i febrer també està previst que arribin a terres lleidatanes més alumnes de Veneçuela i Argentina, així com un professor de la Universitat dels Andes, que romandrà a Seròs pràcticament un any fent recerca a l'Aiguabarreig. Les estades es fan sota l'empara i la tutela acadèmica del Campus de Ciències de la Natura i tenint com a amfitrió l'Ajuntament de Seròs, que vetlla per l'estada dels investigadors.

A la vegada, els estudiants de la UdL i els que participin en el Campus també podran viatjar a altres punts del planeta per estudiar-ne la seva biodiversitat. Ja en el marc de l'acord, el 24 de gener, alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL partiran cap a selves veneçolanes i el 7 de febrer un altre grup lleidatà viatjarà a la Patagonia argentina. En total una vintena d'alumnes de la UdL es beneficiaran del projecte impulsat pel CCN de Seròs.

Edició del 2009 del Campus d'Estiu de Ciències de la Natura de Seròs

Està previst que en aquesta edició el Campus d'Estiu de Ciències de la Natura compti amb una vintena de cursos de matèries vinculades amb la natura i amb la participació d'una cinquantena de professors vinguts d'arreu d'Europa i Amèrica. Els cursos aniran acompanyats, un any més, d'un extens programa de conferencies i activitats paral·leles, com ara la III Mostra Internacional de Foto i Documental de Natura.

Entre altres, els interessats es trobaran amb cursos que ja s'havien fet en edicions anteriors, com ara 'Relació entre el Patrimoni Natural i el Patrimoni Històric' coordinat per l'Institut d´Estudis Ilerdencs o 'Interpretació del Patrimoni: Disseny de recursos'. També n'hi hauran de nous, entre ells 'Biologia i Conservació de les Tortugues Marines', 'Biologia dels Amfibis' o 'Estudi de la biodiversitat en ambients extrems: el cas de la Patagonia'.