L'empresa electrònica taiwanesa Foxconn, assotada per una cadena de suïcidis en les seves fàbriques xineses (on es produeixen, entre altres aparells, l'iPad d'Apple), elevarà els salaris per elevar la moral dels seus empleats , va anunciar avui un directiu de l'empresa.

Fins al moment s'han produït 13 intents de suïcidi, que han desembocat en 10 morts i tres ferits, a les instal•lacions xineses de la gegant taiwanesa, que fabrica productes punters per a Apple, Sony, Dell, Nokia i Hewlett-Packard.

La majoria dels suïcidis i intents de suïcidis han consistit en salts al buit des de les altures d'edificis de Foxconn, però en l'últim, un empleat de 25 anys es va tallar les venes ahir.

Grups de defensa de drets dels treballadors acusen l'empresa taiwanesa d'exigir massa als empleats, i de males condicions laborals, el que va portar al president de Foxconn, Terry Gou, a obrir recentment les portes de les fàbriques a periodistes.

Un corresponsal d'un diari xinès que es va infiltrar en Foxconn com obrer durant 28 dies, va publicar un estudi detallant de les condicions laborals de l'empresa i diu que compleix amb la llei, però que els empleats viuen amb molta pressió i amb prou feines temps per descansar.

Foxconn, que dóna feina a més de 800.000 obrers a la Xina, contribueix en un 4 per cent del total de les exportacions xineses, i ha instal•lat les seves fàbriques en aquest país per aprofitar els seus baixos costos laborals.

Apple, un dels principals clients de Foxconn, paga 11,2 $ per l'acoblament de cada iPad, el que suposa el 2 per cent del seu cost de venda al públic de 499 dòlars, segons dades del rotatiu taiwanès "Temps de Xina ".

Les 13 persones que s'han suïcidat o intentat suïcidar-se en les instal•lacions de Foxconn a la Xina tenen entre 18 i 25 anys i formen part d'una nova generació d'obrers xinesos amb més ambicions que els seus antecessors.

Segons dades dels mitjans xinesos, hi ha una mitjana de 12 suïcidis anuals per cada 100.000 habitants