Microsoft finalment ha revelat la beta del nou projecte amb què pretén irrompre al mercat dels MMO: 'Age of Empire Online' (AOE: Online), un títol que porta en ell mateix el sabor del vell gènere d'estratègia que va captivar una generació sencera i totes les possibilitats d'un MMO.

'Age of Empire Online' es presenta com un casament entre la memorable saga de jocs d'estratègia històric-bèl·lica 'Age of Empires' i el gènere dels MMORPG. D'una banda, ens trobem un plantejament molt similar al dels jocs clàssics, en què haurem de triar un Imperi amb que jugar (grecs, romans, egipcis entre altres), amb les seves pròpies característiques, punts forts i febles.

D'altra banda, tindrem un desenvolupament de joc molt similar al de MMO's i RPG's, basat a fer missions que, una vegada superades, donaran ítems amb els que comerciar i fer avançar la nostra civilització a un estadi nou.

Però, 'AOE: Online' no es limitarà a convertir-se en un joc d'estratègia més. La interacció amb la resta d'usuaris estarà a l'ordre del dia. Ja sigui cooperant, xatejant, muntant 'guilds' o simplement competint en batalla, els jugadors podran interactuar entre si, traient el màxim partit a la xarxa per esprémer aquesta nova joia de Microsoft.

De fet, la necessitat d'interrelacionar-se amb altres jugadors serà tan urgent que fins i tot per superar algunes missions haurem de muntar 'grups' i serà habitual recórrer a ells per cooperar per un fi comú. Després, un cop iniciada la missió, el nostre exèrcit (i el dels nostres aliats) serà traslladat a un nou mapa en què es desenvoluparà a temps real la batalla.

Com a detall, cal destacar la seva trencadora estètica. Encara que només hem pogut fer un ràpid cop d'ull a dues de les civilitzacions disponibles (Grècia i Egipte), sí que ens hem pogut portar una sorpresa respecte al plantejament del nou món. Enfront de l'estètica realista de les seves contrapartides més antigues, 'AOE: Online' ha apostat per l'estètica de cartoon, més acolorida i lluminosa, rebutjant les representacions solemnes de les grans civilitzacions i apostant per una simplificació estètica d'aquestes.

Possiblement, molts 'gamers' veterans es sentiran estranyats amb aquest canvi, però després d'uns minuts jugant, aviat gaudiran com uns nens amb els nous hoplitas i els esclaus de dibuix animat.

Al marge d'això, cal destacar el sistema de joc. Tot i que encara en estat de Beta, resulta tan senzill com els antics 'Ages'. Els controls d'unitats són molt similars als de les versions anteriors; igual que ocorre amb l'evolució de construccions i el moviment pel mapa. A més, els seus dissenyadors han implementat les velles opcions de comerç de recursos naturals entre jugadors aplicant el principi de les 'cases de subhastes', tan comú al gènere dels RPG'S.

Amb tot, només queda esperar que 'Age of Empires: Online' es converteixi, després del seu llançament, en un dels nou referents mundials dels MMO.