Una britànica que formava part d'un jurat popular i que va contactar amb una acusada a través de la xarxa social Facebook, causant l'anul·lació d'un judici multimilionari, ha estat condemnada aquest dijous a vuit mesos de presó, en un cas pioner a la història legal britànic. "És important que la integritat del nostre sistema de justícia i la integritat del nostre sistema de jurats es mantingui i preservi", ha declarat el fiscal Edward Garnier. Joanne Fraill va admetre que va utilitzar Facebook per intercanviar missatges amb Jamie Sewart, una dona que va ser absolta en un judici de drogues a la ciutat de Manchester l'any passat.

Joanne Fraill, de 40 anys, ha estat la primera persona al Regne Unit condemnada per desacatament en relació amb Internet i el fiscal general, Edward Garnier, ha dit que el seu cas seria una advertència per altres jurats. "Espero que serveixi com dissuasiu", ha declarat.

Fraill, a més de reconèixer que es va posar en contacte amb Sewart, la dona que va ser absolta en un judici de drogues, també ha admès haver buscat a Internet a la parella de Sewart, Gary Knox, un altre dels acusats, mentre el jurat deliberava.

Fraill, que ha comentat al tribunal que va contactar amb Sewart perquè simpatitzava amb ella, ha posat el cap sobre la taula i ha plorat desconsoladament mentre s'ha anunciat la sentència.

Lord Igor Judge, que encapçala el poder judicial al Regne Unit, ha dit en una sentència que era una "dona de bon caràcter" i que no ha tractat de pervertir el transcurs de la justícia. Ha agregat, però, que les seves accions han infringit les ordres donades pel jutge i ha advertit que és "virtualment inevitable" una sentència de presó per un jurat que cometi una desacatament similar.

Sewart ha estat condemnada a una sentència de dos mesos en suspensió durant dos anys després de ser declarada culpable de desacatament, ha informat Press Association. "Ho sento per la dona", ha dit Sewart a periodistes.

Els contribuents van haver de fer front al pagament de 6,8 milions d'euros després que el jutge es veiés obligat a alliberar el jurat quan les accions de Fraill van sortir a la llum\u00A0en el moment en\u00A0què\u00A0Sewart li ho va comunicar al seu advocat.

La utilització d'Internet per part de jurats ja ha fet descarrilar diversos judicis en països com els Estats Units. Un anàlisi del departament de Reuters Legal portat a terme l'any passat va concloure que només en els dos anys anteriors, la navegació a la xarxa per part dels jurats havia suposat desenes de judicis anul·lats, apel·lacions i veredictes revocats.