L'editorial Atem Books (atembooks.com), a través d'Ubicuo Studio (ubicuostudio.com) de la Bisbal d'Empordà, ha publicat el primer llibre de fotografies per a iPad de l'estat espanyol. La fotògrafa Emma Llensa i la il·lustradora Maria Cerezo estan al capdavant del projecte. El llibre digital va sortir el desembre passat amb el títol 'Tusk', i se centra en el treball de la fotògrafa gallega Ana Cabaleiro que, paradoxalment, només treballa amb fotografia analògica. De forma paral·lela, Atem Books ha tret un llibre electrònic per a iPad que el Centre de Cultura Contemporània de Kíev li va encarregar i que està dedicat a dues fotògrafes ucraïneses.

Emma Llensa, fotògrafa i poeta de 25 anys, i Maria Cerezo, il·lustradora i dissenyadora de 24 anys, són dues artistes residents a la Bisbal d'Empordà que l'any 2009 van decidir promoure autors emergents i van fundar l'editorial Atem Books. Des de llavors, publiquen mensualment 'Carpaccio Magazine' (carpacciomagazine.com), una revista online de fotografia i il·lustració que s'ha convertit en una guia dels artistes emergents d'arreu del món en aquestes dues disciplines. Cada trimestre, es publica una edició impresa com a resum de les edicions online. A dia d'avui, han sortit 32 revistes online i 18 d'impreses amb treballs de més de 900 artistes de cinquanta països.

Recentment i amb l'ajuda del programador Marc Guardiola, han creat Ubicuo Studio amb l'objectiu de desenvolupar llibres i aplicacions per a iPad i iPhone en format multimèdia, convertint-se, segons expliquen, en un dels estudis especialitzats en aquests serveis i el primer a Catalunya. El primer treball ha estat 'Tusk', un llibre digital basat en l'obra de la fotògrafa gallega Ana Cabaleiro que només treballa amb fotografia analògica.

El seu primer encàrrec ha arribat de la mà del M17, el Centre d'Art Contemporani de Kíev sobre el treball de les fotògrafes ucraïneses Vitaliy i Elena Vasilieva. El llibre es va presentar el 22 de desembre passat a aquesta ciutat en la inauguració 'No Art', així com la seva versió impresa.

Per altra banda, també estan treballant en la versió per iPad d''Unlimited Sobrassada', un llibre dedicat al poeta menorquí Jaume C.Pons Alorda i a l'il·lustrador Tòfol Pons, que Atem Books va publicar el 2011. La versió digital inclourà vídeos i àudios del poeta recitant la seva obra gravats en espais emblemàtics de la ciutat de Barcelona i de l'il·lustrador fent un mural en directe. Està previst que surti el mes de febrer.