La Comissió Europea ha anunciat que treballarà amb grans companyies relacionades amb el món d'Internet, com Facebook i Google, i amb la indústria de les telecomunicacions, com Telefónica, per crear un mercat que ofereixi continguts "creatius i educatius" per als menors i millorar així la protecció d'aquests usuaris a la xarxa.

La nova aliança 'Coalició per a un Internet millor per als nens' pretén comptar també amb la col · laboració dels Estats membres i altres sectors que, al costat de les xarxes socials i les empreses de telefonia, tenen un pes important a Internet.

El 75 per cent dels menors d'edat de la Unió Europea naveguen a Internet, dels quals fins a un terç ho fa fins i tot des del telèfon mòbil. Brussel · les creu que "no és realista" pretendre controlar tots els continguts que visiten i considera que seria un error basar l'estratègia únicament en una legislació reforçada, de manera que aposta per un model que permeti treballar de manera coordinada amb la indústria.

A més de Telefónica, Facebook i Google, també formen part de l'aliança Deutsche Telecom, BT, KPN, Mediaset, Microsoft, Nintendo, Opera Software, France Telecom - Orange, el grup RTL, Telenor, TeliaSonera, Vivendi i Vodafone.

La vicepresidenta de l'Executiu comunitari responsable de l'Agenda Digital, Neelie Kroes, ha subratllat en roda de premsa la "necessitat" que els nens comptin amb "eines transparents, senzilles i forts" i se'ls doti dels "coneixements i habilitats" apropiats per a un ús segur de la xarxa.

També la comissària d'Interior, Cecilia Malmström, ha donat suport a aquesta iniciativa i ha destacat la importància que la Unió Europea reforci "la col · laboració a nivell internacional per combatre el cybercrimen", en especial pel que fa a l'explotació sexual i abusos.

Brussel · les assenyala, a més, la conveniència d'aquesta associació per harmonitzar les mesures que hi ha a cada país de la Unió Europea, ja que actualment compten amb enfocaments diversos, la qual cosa dificulta la seguretat del menor.

Entre les accions que planteja per a aquesta associació amb les empreses i els governs europeus, la Comissió aposta per estimular la creació de continguts educatius que siguin atractius per als nens i sensibilitzar des de l'escola dels riscos i les mesures de seguretat a Internet.

Altres mesures proposades són dissenyar un "entorn segur" per als menors a la xarxa amb eines adequades que els permeti denunciar fàcilment els abusos o l'assetjament i promoure la investigació per lluitar contra els continguts de pornografia infantil i per innovar tecnologia útil per a la Policia.