Les operadores d'Internet fan pagar als seus clients molt més del compte, cobrant-los més velocitat de descàrrega de la que realment els estan oferint. La Comissió Europea ha revelat aquest dimecres que els usuaris de connexions de banda ampla només disposen en realitat el 60% de la potència que han contractat i que estan pagant. A l'Estat espanyol, els internautes que fan servir una connexió ADSL només poden fer servir el 66,7% de la velocitat anunciada (és a dir, que les operadores els fan pagar un 33,3% extra). Brussel·les ja ha analitzat les connexions de més de 9.000 usuaris europeus en hora punta, entre les 19 i les 23 hores, i continuarà investigant fins a finals del 2014.

"Aquest és el primer cop que podem demostrar amb dades comparables i fiables d'arreu de la UE que la velocitat de la banda ampla publicitada no es correspon amb la real", ha advertit l'eurocomissària de Telecomunicacions, Neelie Kroes. Brussel·les vol que el mercat de la banda ampla sigui més transparent perquè els usuaris sàpiguen realment què estan pagant i les operadores no els cobrin més del compte. "Els consumidors necessiten més informació per poder prendre decisions amb coneixement de causa, i per això seguirem investigant", ha reivindicat l'holandesa.

Els internautes francesos i britànics són els que més pateixen aquest decalatge entre el servei que es paga i el que es rep realment: només disposen del 40,4% i del 44,7%, respectivament, de la potència que han contractat i que se'ls cobra en la factura. Les operadores eslovaques i hongareses, en canvi, són les que menys enganyen als seus clients i els garanteixen fins al 97,1% i el 90,3% de la velocitat anunciada.

L'ADSL és la connexió menys fiable, mentre que el cable i la fibra òptica ofereixen velocitats de connexió que es corresponen molt més al que els usuaris paguen. Tot i això, també amb aquestes tecnologies les operadores inflen els preus i cobren més del servei que realment ofereixen: a l'Estat espanyol, els usuaris de connexions per cable disposen d'una potència real del 96,4% de la contractada, mentre que els consumidors amb connexions de fibra òptica tenen un 87,8%.

La velocitat de descàrrega en hora punta a l'Estat espanyol és força inferior a la mitjana europea: 6,92 megues per segon si la connexió és de banda ampla (la mitjana comunitària és de 7,23 megues), 30,4 si és cable (35,1 a la resta de la UE) i 36,06 si és fibra (36,96).