Els delictes a la xarxa van augmentar un 800% entre els anys 2008 i 2012, segons dades del Mossos d'Esquadra. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha aclarit que "partíem de bases molt baixes" i que els delictes han incrementat amb un major nombre d'usuaris. Tot i així, ha detallat que es tracta sobretot d'estafes, suplantacions d'identitats, espionatge industrial o "delictes que tenen a veure amb els menors". Espadaler ha posat de manifest que "encara calen reformes legislatives per donar solucions" a aquests fets. Tot plegat, ho ha explicat durant la inauguració de la 3era Escola d'Estiu, que aquest any porta per títol "Un Ciberespai obert, protegit i segur".

"No ens alertem", ha dit el conseller. "Si hi ha més ús de la xarxa, és lògic que hi hagi més delictes", ha afegit referint-se a l'augment del 800%. Tot i així, ha subratllat que ja no es pot parlar de seguretat "sense tenir en compte el vector del ciberespai". Ha indicat que el 2.0 està present de "forma natural en el dia a dia".

Reformes per donar solucions

Espadaler ha indicat que tots aquells delictes informàtics relacionats amb la identitat o els menors "són de severa preocupació per la Generalitat". El conseller ha posat de manifest que "ens cal encara reformes legislatives per a donar-hi solucions". Ha afegit que cal reflexionar sobre les eines per a fer front a aquest tipus de delictes tot "garantint els drets i sent proactius". En aquest sentit, ha recordat que el cos dels Mossos d'Esquara té una unitat específica dels delictes a la xarxa.

El conseller ha fet aquestes valoracions durant la inauguració de la 3era Escola d'Estiu de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya de Mollet del Vallès (Vallès Oriental). La temàtica d'aquest any és precisament "Un ciberespai obert, protegit i segur". Les taules rodones i els tallers se celebren des d'aquest dimecres fins el divendres 5 de juliol a les dependències de Mollet del Vallès, el Departament d'Interior, el Parlament de Catalunya i el Col·legi de Periodistes.