SanDisk ha aconseguit reunir alguns dels més prestigiosos fotògrafs del món en un projecte únic: utilitzar a la seva feina diària telèfons mòbils en lloc de les seves preuades càmeres fotogràfiques.

Un cop passes la primera impressió descobreixes que les possibilitats que ofereixen els telèfons mòbils d'avui dia són molt més grans del que ens imaginem. Els fotògrafs David Newton, Joao Carlos i Marcel Lammerhirt són capaços d'esprémer fotogràficament els seus telèfons mòbils fins a límits insospitats. Entre les mans d'aquests artistes de la imatge, trobem el millor de cada casa pel que fa a mòbils. Però el millor no sempre significa l'últim.

L'iPhone 5, el Samsung Galaxy SIII o el Sony Xperia T són alguns dels models triats per aquests professionals per realitzar les seves instantànies. Tot i això, els tres fotògrafs coincideixen en dir que, "el telèfon no sempre és el més important. La tècnica també compta. I les aplicacions".

Fer fotos amb un dispositiu mòbil no és el mateix que fer-les amb una càmera. Però això no significa que no es puguin aconseguir resultats professionals. El fotògraf de moda, João Carlos, és un autèntic expert en aprofitar el màxim les possibilitats fotogràfiques que un smartphone ofereix.

Una de les primeres coses que cal tenir clar és que el zoom d'un mòbil no és com el d'una càmera convencional. "El zoom digital d'un mòbil apropa la imatge artificialment, per la qual cosa cal utilitzar-lo amb precaució. No se n'ha d'abusar. Si és possible, és millor apropar-se movent-se un mateix, i no amb el zoom. La llum és el més important. Potser aquí resideixi el problema dels actuals smartphones, la mala qualitat en condicions de poca llum. Però les lents que porten són cada vegada millors. Cal intentar buscar sempre el màxim de llum possible. És la clau per fer una bona fotografia".

Però aquesta mateixa llum, en excés, pot espatllar-nos una bona foto. Segons Qualcomm, fabricador dels processadors Snapdragon, per evitar els problemes provocats per l'excés de llum, el millor és augmentar la velocitat de la captura fotogràfica. Existeixen aplicacions en totes les plataformes capaces de realitzar aquesta acció, tot i que en els últims models, especialment els de gamma alta, l'opció de realitzar captures ràpides ja ve incorporada.

A l'hora de fer fotos amb el mòbil cal tenir en compte quines són les màximes per captar una imatge de qualitat: un bon telèfon, unes ´apps´ funcionals, una targeta de memòria ràpida i molta paciència. És evident que no tothom té accés a aquests telèfons de gamma alta. L'iPhone 5, el Samsung Galaxy S4, el HTC One, el Nokia Lumia 925, el LG Optimus G, el BlackBerry Z10 o el Sony Xperia Z són alguns dels models que ens agradaria tenir. Però si el teu pressupost no arriba per a un d'aquests, potser puguis passar amb el teu si li afegeixes una bona col·lecció d'´apps´. Com comenta David Newton, fotògraf especialitzat en naturalesa "moltes vegades no n'hi ha prou amb una aplicació. La combinació de vàries et portarà a aconseguir aquella imatge que cerques".