Facebook per estar en contacte amb amics i familiars, Twitter per opinar, Tuenti per pujar fotografies, WhatsApp per comunicar-se, Instagram per retocar imatges, Flickr per crear àlbums de fotografies... Vivim en un món hiperconnectat on els megues, el 3G, els bytes o les apps s’han convertit en part del nostre llenguatge. En aquest escenari 2.0 juguen un paper protagonista els nadius digitals, que han convertit el mòbil en un dels seus béns més preuats, ja que els obre la porta a les xarxes socials i a la comunicació. Han nascut en l’era digital i són incapaços de diferenciar la vida online de l’offline. Els més petits han conviscut des que van néixer amb Internet, els smartphones i les tauletes. Per això, els nens cada vegada tenen el primer mòbil abans. Segons l’enquesta sobre l’ús de les tecnologies i la comunicació a les llars de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la meitat dels nens catalans d’entre 10 i 15 anys ja tenen mòbil. Una xifra que quasi s’ha doblat durant l’última dècada. Una visita en algunes botigues gironines de telèfons mòbils confirma l’estadística. Segons els venedors consultats, cada vegada més nens de vuit anys disposen de mòbil. Entre els més petits, predominen els models més senzills, sense connexió a Internet. El pas de primària a secundària marca un abans i un després en la vida digital de la majoria d’infants gironins. Segons expliquen els venedors, és a partir dels 13 anys quan els nens solen aconseguir el primer mòbil amb accés a la xarxa. «És important que els més joves puguin socialitzar-se a la xarxa. Com passa amb totes les eines, són de doble tall. Els mòbils ofereixen una oportunitat per generar relacions socials, però també són una eina d’alienació. Per això és fonamental parlar amb els fills i que aquests siguin responsables», explica en Daniel, que va comprar el primer smartphone al seu fill quan aquest va complir els 13 anys.

«Les noves tecnologies estan entrant a gran velocitat i sovint, als pares se’ns fa molt difícil assimilar-les. És difícil anar en contra de l’evolució, però caldria posar mesures per evitar-ne un mal ús. És necessari un procés d’aprenentatge, tant dels pares com dels fills, que han d’aprendre a usar correctament aquestes eines». Aquest és el punt de vista de Jaume Soler. Els seus fills van tenir el primer mòbil al voltant dels 15 anys. L’Oriol, que té dos fills petits, explica que a casa tenen una «tauleta familiar» i que els nens ju­guen amb aplicacions ideades per als infants. De moment no s’ha plantejat a quina edat comprarà el primer mòbil als seus fills.

La prevenció

Psicòlegs, Mossos d’Esquadra i pediatres recomanen guiar els més petits en el món virtual, que els obre un gran ventall d’oportunitats però que també comporta riscos que cal tenir presents.

«Cal regalar als teus fills tauletes abans dels cinc anys, mòbils abans dels dotze o consoles i videojocs quan en prou feines han iniciat els seus primers passos en l’educació primària? Recorda que ni en aquests costosos obsequis ni tampoc en les xarxes socials els teus fills trobaran l’autoestima i l’afecte que necessiten. Què et sembla si simplement els regales el teu temps?», aquestes són algunes de les preguntes que fa Jordi Romañach en el seu llibre Dieta Digital i que obre la porta a la reflexió.