El robatori de contrasenyes és sens dubte el perill més important que alberga Internet. Avui dia no és estrany trobar-se amb notícies d'atacs informàtics i de "pirates" que es dediquen a 'hackear' comptes de grans entitats o de persones anònimes per robar informació personal.

L'ús d'Internet s'ha convertit en una part important del nostre dia a dia. El nombre de persones que realitza les seves operacions bancàries a través d'Internet ha crescut enormement i per tant, el perill que els 'hackers' robin les teves contrasenyes i puguin fer-se amb les teves dades bancàries. Per evitar aquests perills, et proposem alguns petits trucs per crear contrasenyes segures i fàcils de recordar.

1. Tria una cançó

Tria una frase d'una cançó que tinguis sempre al cap. Després utilitza només la primera lletra de cada paraula per crear la contrasenya. No ha de ser només amb una frase d'una cançó, prova amb frases que escoltis o diguis sovint i que et siguin fàcils de recordar.

2. Inventa't una paraula

Oblida't de noms propis i paraules que estiguin dins del diccionari. Si el que vols és crear una contrasenya segura i fàcil de recordar inventa't una paraula que sigui enganxosa perquè ni tan sols tu l'oblidis. Si et fa por oblidar d'aquesta paraula pots unir algunes síl·labes de paraules que facis servir sovint (com alguns noms propis).

3. Els números

Sempre és recomanable crear contrasenyes amb números, a més que avui dia en la majoria dels llocs en els quals et registres te'ls demanen. No obstant això, no caiguis en la temptació de posar un 1 al final (és el número més usat) o la combinació 123 i 1234.

Per crear contrasenyes segures, escriu els números enmig de la contrasenya i no al final o al principi. Una altra opció és canviar les vocals per números: l'A pel 4, la I per l'1 o l'E pel 3.

4. Sigues creatiu

Sigues original i utilitza paraules que per si soles no tinguin cap connexió però que tu si les relacions. Per crear una contrasenya més segura prova a separar aquestes paraules per un símbol. Per exemple: gos-tennis; germà & taronja, etc.

5. Les majúscules

El cas de les majúscules és semblant al dels números. Sempre és bo posar majúscules a una contrasenya per fer-la més segura, això és evident, però no cometis l'error de posar la majúscula a l'inici de la contrasenya ja que això és el que fan la majoria dels usuaris. Escriu les lletres majúscules enmig de la contrasenya perquè siguin més difícils de detectar pels 'hackers'. Si la contrasenya té més números, prova a posar les majúscules abans i després que aquests comencin.

6. Una per a cada lloc

Per evitar el robatori de totes les contrasenyes, no utilitzis la mateixa per a cada lloc. Si ja has creat una contrasenya segura i fàcil de recordar pots provar a afegir més alguna cosa que t'indiqui el servei al qual estàs accedint. Per exemple, posar una F de Facebook o una G de Gmail al final de la contrasenya. Una altra opció més segura, però una mica més difícil de recordar, és la d'escriure a l'inici o al final de la contrasenya les vocals o les consonants del servei. En aquest cas Facebook es convertiria en fcbk o aeoo i Gmail seria gml o ai.

En conclusió, el més important a l'hora de crear una contrasenya segura i fàcil de recordar és ser creatiu i original. Mai cal oblidar els consells més bàsics per evitar que els pirates informàtics ens robin les nostres dades: no compartir ordinador, canviar les contrasenyes cada varis mesos, utilitzar un bon firewall i totes aquestes petites coses que poden evitar-més d'un ensurt.