Tres de cada quatre usuaris de Twitter publiquen comentaris mentre veuen la televisió i més de la meitat d'ells reconeix que sintonitza un programa concret pels missatges que escriuen altres usuaris d'aquesta xarxa social.

Així ho ha explicat a Efe el director de Mitja Partnerships Twitter Spain, David Núñez, a partir d'un estudi elaborat amb Brain Juicer per entendre "amb més profunditat" el fet que Espanya sigui un dels països líders en consum multipantalla, així com per conèixer millor el perfil dels usuaris més intensius en l'ús combinat de tots dos mitjans i les seves repercussions en les marques.

Per a Núñez, aquesta plataforma social "és el company perfecte a l'hora de veure la tele, perquè multiplica l'experiència i permet interactuar amb el que estàs veient", ja sigui descobrint continguts, comentant en directe i fins i tot canviant el curs d'un programa gràcies a les opinions abocades en ell.

A més, els usuaris piulen també sobre programes no emesos en directe, ja que un 58% comenten sobre espais quan els veu en diferit.

En opinió d'aquest expert, Twitter s'ha convertit en una autèntica "segona pantalla" que permet identificar els gustos de l'audiència i la seva actitud cap a programes concrets, una tendència que va començar a despuntar en 2010 amb l'estrena de la sèrie de Telecinco sobre els prínceps d'Astúries, "Felipe i Letizia", ??i que s'ha generalitzat des de llavors.

En aquest moment, "hi ha molta gent que no concep veure la televisió sense Twitter", com prova el fet que "qualsevol programa té un 'hashtag' o etiqueta que genera una conversa paral·lela a l'emissió", subratlla.

Un exemple perfecte de l'impacte de Twitter a la televisió és la recent edició de 'MasterChef' en què Alberto, un dels concursants, es va inventar un peculiar plat al que va batejar com "lleó menja gamba".

"El passat 14 d'abril el 'hashtag' amb el nom del plat, '#leoncomegamba', va incendiar Twitter en generar 83.100 missatges i una audiència única social de 538.000 individus durant l'emissió", revela Núñez, "a més de mantenir-se com 'trending topic 'durant més de 24 hores ".

Segons dades de l'estudi Nielsen Consumer Behaviour, quan els espanyols llegeixen els tuits i els consideren interessants "solen respondre veient el programa encara que mai l'hagin vist, tornant a veure'l si havien deixat de seguir-lo o buscant més informació sobre ell".

I és que ara la televisió es veu "d'una manera molt més participativa i divertida: es gaudeix llegint els comentaris i es comparteixen opinions en temps real".

L'ús d'aquesta plataforma com a segona pantalla té un aspecte publicitari evident, ja que les marques troben en aquesta xarxa social l'oportunitat d'interactuar amb el públic en el moment en què està veient la televisió, el que aconsegueixen amb eines com ara " TV Conversation Targeting "que detecta els moments de majors audiències.

Núñez explica com, "amb només uns pocs clics poden arribar a l'audiència única social de 791.000 individus que va tenir l'últim programa de 'Supervivientes' a Espanya o als més de 672 milions de tuits relacionats amb el Mundial de Futbol de Brasil" que va generar aquest esdeveniment esportiu durant l'estiu de 2014.

A part de la publicitat, les cadenes i productores de televisió fomenten la participació dels seus espectadors "a través de 'hashtags' específics o amb comptes d'usuaris sobreimpresos en pantalla" i animen a comentar els capítols per obtenir major repercussió amb els seus productes audiovisuals.

Per als comptes d'actors, presentadors i periodistes "és fonamental tuitejar en directe", perquè el nombre dels seus seguidors creix en un 3,7% si ho fan en diferit però en prop d'un 12,2% si ho fan en temps real ".