Els fabricants de mòbils saben que els usuaris usen cada vegada més el mòbil per fer la major part de les seves fotografies i d'aquí la seva preocupació per llançar 'smartphones' amb càmeres potents.

No obstant això, per molt bé que ajustin les opcions i possibilitats, els usuaris sempre volen més i experimentar amb coses noves.

Per això, aquí us proposem deu 'apps' gratuïtes (editors i càmeres alternatives).

Line Camera, ara Aillis

Es tracta de l'aplicació fotogràfica oficial de Line, el popular client de missatgeria. LINE Camera, ara coneguda com "Aillis", compta amb més de 100 milions d'usuaris en 210 països, a causa de les seves moltíssimes possibilitats.

A la nostra disposició tenim una gran varietat de marcs i segells dels personatges de Line (també podem crear els nostres). Compta amb un ampli ventall de filtres editables, amb correcció automàtica, temporitzador, editor de collages, reticle i opció per fer fotos prement en qualsevol part de la pantalla. Com no, ens ofereix la possibilitat de compartir les fotos.

Gratuïta tant per Android com en iOS

Vsco Cam

Es tracta d'una aplicació molt popular entre els fans de la fotografia. La gran quantitat de paràmetres que ofereix fa que sigui perfecta tant per a usuaris amateur com a usuaris amb nivell professional. A més de tocar tots els paràmetres de la foto, podem utilitzar gran quantitat de filtres als quals també li podem ajustar la intensitat.

A la App Store, com a la Google Play de forma totalment gratuïta.

Instagram

Qui no coneix ja Instagram? És una de les aplicacions de fotografia i alhora xarxa social que més usuaris suma actualment. Aquesta 'app', propietat de Facebook, permet pujar vídeos i fotografies, modificar els seus paràmetres, afegir filtres, enviar-les de forma privada o publicar-les de forma oberta (a més d'enllaçar la publicació amb diferents xarxes socials), des del rodet del nostre mòbil o bé realitzar-les des de la pròpia aplicació.

És gratuïta i està disponible tant per Android com iOS.

Aviary

Aviary és un dels editors més complets. Va arribar a Android l'any 2012 i des de llavors ha anat incorporant importants novetats. Aquest editor, propietat de Adobe, ens permet aplicar efectes, col·locar stickers, aplicar un ajust automàtic així com ajustos més avançats com a balanços, lluentors, temperatures de color, etc. Ens ofereix la possibilitat fins i tot de fer memes.

Aviary és gratis, encara que ofereix compres integrades dins de l'aplicació. Es troba tant a la Google Play com a la App Store.

Snapseed

Snapseed és un altre vell conegut. Propietat de Google, és una de les aplicacions d'edició fotogràfica més completes i amb funcions molt avançades, per aquest motiu hauríeu de provar-la. Ens permet retocar a fons les fotografies (també de forma automàtica, personalitzada, en tota la imatge o selectiva en certs punts), aplicar filtres, col·locar marcs, etc. Les possibilitats són gairebé infinites i els resultats poden arribar a ser de professionals.

Snapseed acaba de renovar la seva interfície i ha afegit algunes funcions noves. També està disponible tant per Android com per iOS.

Autodesk Pixlr

Si el que vols és crear 'collages' de forma senzilla la teva aplicació és Autodesk Pixlr. Aquest editor ofereix, a més, filtres en temps real, així com la possibilitat d'eliminar ulls vermells, blanquejar les dents d'una persona, ajustar la grandària de la imatge, girar-la, afegir marcs, crear un desenfoc i correcció automàtica.

És gratis a l'App Store i Google Play.

Glitchr

No és una aplicació típica, així que pot interessar-te. Glitchr ens ofereix filtres que no trobem en altres 'apps' i que transformen per complet una fotografia senzilla.

Els efectes que podem aplicar tenen una estètica retro, com de VHS, 3D, GameBoy o Spectrum. El seu funcionament és molt senzill: simplement has d'aplicar un filtre i «voilà»!

Glitchr és gratis i és exclusiva d'Android.

Càmera FV-5

Càmera FV-5 no és un editor, sinó una aplicació que ens permetrà fer la fotografia perfecta sense haver d'editar-la. Entre les seves virtuts està la gran quantitat de funcions professionals que incorpora, com l'estètica d'una càmera DSLR. Ens permetrà ajustar l'ISO, el temps d'exposició manual, els bloquejos de balanços, prendre imatges en format RAW i enfocar de forma manual, entre moltes altres opcions.

Està disponible a Google Play.

Camera Zoom FX

Es tracta d'una aplicació que ens dóna més control sobre la càmera. Ofereix també desenes d'opcions. Entre elles estan els efectes i filtres en temps real, l'enfocament, l'exposició, els balanços, el dispar amb temporitzador, així com la possibilitat de personalitzar les accions dels botons físics, etc. Ens permet també crear collages, panoràmiques, 'time lapse', i importar fotografies des del rodet.

Està disponible a Google Play -ofereix compres integrades dins de l'aplicació-.

Camera360

Amb Camera 360 podràs tenir accés a moltíssimes funcions. D'entre les seves característiques destaca el seu estabilitzador d'imatge, un sistema anti-vibració que detecta si la imatge surt moguda.

Té més de 200 filtres fotogràfics, així com diferents modes, que inclouen càmera de fotos de carnet, amb efectes de filtres, autoretrats, càmera fàcil, d'escenaris, càmera divertida, amb inclinació/desplaçament, etc. Disposa de funcions d'edició com retallar, girar, difuminar, textura, ajust, i en fer les fotos pots redimensionarles amb relacions d'aspecte. El seu filtre HDR amb diferents nivells és força exagerat, però aconsegueix efectes espectaculars. Les fotos es poden compartir a diverses xarxes socials i pujar-les a cloud.camera360.com.

Està disponible a Google Play i a la App Store.