La sextorsió, un tipus de xantatge per treure diners a la víctima sota l´amenaça de publicar les seves fotos íntimes practicant cibersexe, s´està triplicant en xifres, amb estratègies cada vegada més sofisticades, adverteixen els experts.

L´increment de xarxes socials i de dispositius mòbils amb sofisticades càmeres per gravar a qualsevol moment i lloc i compartir després a internet les imatges estan contribuint en gran manera a aquest augment de casos de ciberassetjament sexual.

Només en el darrer semestre «s´han triplicat» les notificacions d´afectats per sextorsió, segons l´organització PantallesAmigues, una entitat sense ànim de lucre que vetlla pel bon ús de la tecnologia, especialment entre nens i adolescents.

El director de Pantalles Amigues, Jorge Flores Fernández, ha assegurat que en els últims mesos, de mitjana, cada dia rep alguna notificació d´algun nou afectat per sextorsió, mentre que fa uns mesos només passava de tant en tant.

Ha explicat que els seus autors ara solen ser bandes més organitzades i preparades per treure el màxim de diners a les seves víctimes, a les quals exigeixen quantitats de diners cada vegada més altes.

També Carlos Fernández Guerra, del grup de xarxes socials de la Policia Nacional per la detecció d´amenaces a internet, encara que no ha facilitat xifres, ha assegurat en declaracions a Efe, que arran dels continguts de missatges a internet en els últims mesos, s´està detectant un fort augment de missatges amb continguts vinculats amb casos d´extorsió sexual a internet.

Ha explicat que el perfil de víctima que busca actualment el criminal ha variat, perquè ara també inclou usuaris de xarxes generalistes tipus Facebook, més disposats normalment a pagar a canvi de no veure compromesa la seva reputació i imatge amb fotos íntimes susceptibles d´arribar als seus contactes més propers.

Segons els experts, el contacte amb la víctima, normalment home d´entre 20 i 40 anys, encara que també es dóna el cas d´alguna dona, sol iniciar-se per internet, amb un correu electrònic remès per alguna atractiva senyoreta lleugera de roba, normalment fictícia, és a dir una gravació, que busca amb els seus missatges i poses seductores l´amistat del qui més tard serà extorsionat.

La senyoreta, ja nua, repeteix més freqüentment els seus contactes amb l´home que vol enganyar, i a qual finalment convenç per practicar cibersexe davant de la càmera de l´ordinador mentre que ella fa el mateix a l´altre costat de la connexió.

El desenllaç final de l´idil·li virtual és que l´home és objecte d´un xantatge, orquestrat normalment per criminals, situats en qualsevol part del món, que l´obliguen des d´internet a pagar grans summes de diners a canvi de no fer arribar les imatges als seus contactes.

Encara que aquest tipus d´extorsió a internet fa un temps que funciona a nivell mundial, en els darrers mesos s´ha fet més sofisticada, amb un fort increment del nombre d´afectats, almenys a Espanya, coincideixen els experts.

Segons les seves dades, els criminals ho preparen tot amb traidorïa i busquen les seves preses en xarxes socials més generalistes, mentre en el passat solien ser usuaris de plataformes a internet vinculades a l´intercanvi de continguts més íntims, com ChatRoulette, una xarxa de contactes per conèixer aleatòriament gent de tot el món a la qual es veu en vídeo.