Si no formes part del grup d'afortunats amb un pla il·limitat de dades mòbils, probablement hagis experimentat en més d'alguna ocasió lo desesperant que és esgotar tots els gigues abans que es compleixi el mes i morir en l'intent en obrir certes pàgines web o descarregar un vídeo.

Això passa perquè les operadores generalment ens ofereixen un pla de dades amb un límit i quan el sobrepassem ens redueixen la velocitat de connexió a Internet.

A continuació pot descobrir 10 trucs perquè les teves dades de mòbil arribin a final de mes:

1. Actualitza aplicacions sempre des de xarxes WIFI

Probablement moltes de les aplicacions instal·lades al telèfon s'actualitzen de forma automàtica i això fa que consumim megues sense que nosaltres ens n'adonem. Per controlar-les i evitar que s'actualitzin utilitzant el nostre pla de dades hem de canviar la configuració en uns senzills passos.

En mòbils Android, per exemple, dins de Google Play tenim la possibilitat d'actualitzar manualment cada aplicació. Hem d'obrir l'aplicació, tocar la icona de menú i seleccionar 'Les meves aplicacions'. Al costat de les aplicacions que es poden actualitzar apareixerà l'etiqueta 'Actualització'; després hem de desactivar la casella 'Actualitzar automàticament'.

En iPhone podeu restringir les aplicacions que vulgueu perquè no funcionin amb dades mòbils també canviant la configuració. Entreu a 'Ajustos', 'Dades mòbils' i a l'apartat 'Utilitza dades mòbils per a' marqueu les aplicacions que volgueu.

2. Desactiva les notificacions innecessàries

Les notificacions també són les responsables d'un gran consum de dades -i de bateria- el recomanable és desactivar aquelles menys importants. I quan parlem de notificacions no ens referim només a les dels mitjans de comunicació, per exemple, sinó també i especialment a les de Facebook, WhatsApp, Twitter, etc.

Les notificacions consumeixen megues sense necessitat, per la qual cosa el més pràctic seria consultar les nostres xarxes socials obrint de forma manual les aplicacions si volem estar al corrent d'algun missatge nou.

Per estalviar dades tenint en compte això hem d'obrir la 'Informació de l'aplicació' i desmarcar a l'opció 'Mostra una notificació'. En iPhone, per exemple, també tens la possibilitat de fer-ho des de 'Configuració'.

3. Controla les aplicacions de fons actives

Les aplicacions actualitzen els seus continguts en segon pla quan estan connectades a una xarxa WiFi o mòbil. Generalment segueixen descarregant informació. Si desactivem aquesta opció estalviarem dades i també bateria.

En iOS hem d'anar a 'Ajustos', 'General' i després a 'Actualització en segon pla'. En Android cal anar a l'opció 'Ús de dades' per bloquejar el permís perquè facin servir dades de fons. Tingueu en compte que si cancel·lem aquests permisos desapareixeran les notificacions d'aquestes aplicacions.

4. Oblida't de reproduir vídeos

El 'streaming' de vídeo en HD pot sortir-nos molt car: per segon podem consumir 50 megabytes, i en una hora, tres gigabytes. Una trucada de vídeo pot costar 3 megabytes per minut.

Això és una cosa a tenir en compte quan obrim Facebook o YouTube. En una recent actualització, la xarxa social va incorporar la reproducció automàtica de vídeos per defecte en el mur de notícies el que significa que si obrim el nostre Facebook quan no estem connectats a una xarxa WiFi la reproducció dels seus vídeos pot acabar amb molts dels nostres megues .

La solució a aquest problema és anar a la 'Configuració de compte' de Facebook i, en l'apartat de 'Vídeos', 'Reproducció automàtica', triar que la reproducció només s'activi quan tinguis accés a WiFi -o desactivar directament l'opció de reproducció automàticament.

En l'aplicació de YouTube també es pot activar l'ús de vídeos en HD només quan es tingui una xarxa WiFi -i la diferència és molta-.

5. Controla les descàrregues de Whatsapp

Per enviar-li a les nostres amigues la foto de l'últim vestit que ens acabem de comprar, el vídeo de l'àvia utilitzant WhatsApp -pobre-, notes de veu a les tantes de la matinada quan ja anem 'entonats' ... Però ets conscient dels megues que et costa enviar tot això?

Normalment les imatges i vídeos que compartim a través del client de missatgeria es descarreguen automàticament al nostre mòbil, així que la solució és controlar aquestes descàrregues. Per a això hem de desactivar la descàrrega per defecte d'aquests arxius.

Cal entrar a l'aplicació, anar a 'Ajustos', 'Ajustos de xat' ia 'Auto-descàrrega de multimèdia' podeu seleccionar l'opció 'WiFi' en imatges, àudio i vídeo. Adapteu a les vostres necessitats.

Encara que escullis l'opció 'WiFi' podràs descarregar els arxius utilitzant les dades; només hauràs de prémer sobre ells.

6. No adjuntis ni descarreguis arxius d'emails

Descarregar o adjuntar arxius quan no estem connectats a la una xarxa WiFi no és bona idea. Cal tenir en compte que només el obrir missatges consumeix dades, així que imagina't fer qualsevol altra cosa.

Quan obres un correu has de saber que molts d'ells compten amb text enriquit (rich text) i això fa que es consumeixin més dades. Per estalviar-nos uns quants megues, els usuaris de Gmail i iCloud poden descarregar l'app Mailbox de Dropbox (Android, iOS), ja que aquesta aplicació esborra el format del text.

7. Passa't a un navegador més eficient

Navegadors com Opera Mini (Android, iOS, Windows Phone) o Chrome (Android, iOS) ajuden a estalviar dades mentre naveguem per la web.

Opera Mini comprimeix els llocs web abans de enviar-los al telèfon i compta amb l'opció "vídeo boost", que disminueix el buffering i optimitza els clips. També redueix voluntàriament la qualitat d'imatge o fins i tot evita que es carreguin les fotografies per així consumir menys dades.

Quan tens connexió WiFi, Opera et permet desactivar les funcions d'estalvi de dades per navegar amb normalitat. Per activar les opcions d'estalvi d'Opera Mini, has de fer-li un toc a la "O" a la part inferior de la pantalla i prémer en 'Savings Enabled' (Estalvi activat).

En Chrome has de fer clic a la icona dels tres punts al menú principal, accedir a 'Settings' (Paràmetres) i després a 'Bandwidth' (Ample de banda); punxa en 'Data Saver' (Estalvi de dades) per activar o desactivar l'estalvi de dades.

En el mode estalvi Chrome comprimeix les pàgines a través del servidor de Google abans que es descarreguin al teu dispositiu. Pots estalviar fins a un 30 per cent.

8. Utilitza mapes offline

Quan accedim a les indicacions d'una ruta a Google Maps o Apple Maps al cotxe, per exemple, consumim dades. Es tracta d'un servei de GPS, així que és lògic.

Les dues aplicacions compten amb maneres offline, és a dir, connexió sense Internet, de manera que podem descarregar mapes quan estiguem connectats a una xarxa WiFi i després utilitzar-los en qualsevol altre moment sense necessitat de connectar-nos a la Xarxa. Per accedir al mode offline d'Apple Maps has de posar el teu telèfon en mode d'avió.

9. Les 'apps' per controlar el consum són les teves aliades

Al mercat ja existeixen diverses aplicacions que ens ajuden a mesurar i també a controlar l'ús de dades perquè la nostra tarifa no ens doni més disgustos dels necessaris.

Per iOS i Android està disponible de forma gratuïta Onavo Extend. Aquesta aplicació mostra com s'han gastat els megabytes i ens permet fer una mena de pressupost de despesa mensual.

Amb 3G Watchdog podem fer un seguiment mensual, diferenciant el consum mòbil del consum WiFi. Un altre programa similar és NetCounter, que també desglossa entre consum mòbil i Wi-Fi.

10. Utilitza Wifi sempre que puguis

Sempre que ens sigui possible hem d'utilitzar la connexió WiFi (de casa, de la feina ...), reservant el consum de dades mòbils per a quan estiguem en llocs en els quals no ens quedi més remei que tirar de la nostra tarifa.