Quan arriben les vacances ens tornem bojos i fem centenars de fotos i vídeos amb la idea de deixar registrats per a la posteritat tots aquests meravellosos records, per fer memòria i per compartir-los amb familiars i amics. Per això, és important seguir una sèrie de consells per protegir i conservar adequadament aquests arxius.

Segons dades de Toshiba, el volum de documents digitals arribarà a 3.500 milions de Terabytes el 2020 i una bona part d'ells estaran ocupats per moments d'oci recopilats en vacances i estiu en forma de vídeos o fotos.

El 32% de les dades s'elimina a causa d'errors humans, un 29% es perden per accidents simples i, cada mes, un de cada deu ordinadors resulta infectat per un virus. La llista de casos i incidents que no es poden controlar i poden malbaratar les nostres dades és àmplia: vessaments de líquids fortuïts, esborrat accidental, sobretensió elèctrica, robatoris, pèrdues o sobreescalfament de dispositius, entre d'altres.

Per mantenir fora de perill i en lloc segur aquestes fotos i vídeos irreemplaçables és vital tenir una "estratègia d'emmagatzematge i còpia de seguretat". Així, tornaràs a casa amb tots els bons moments perfectament recopilats i fora de perill.

Discos sense fil

El 30% dels usuaris reconeix no haver fet mai una còpia de seguretat, però, tot i així, l'ús de discos durs externs està bastant estès. Però no passa el mateix amb les aportacions de la tecnologia sense fils al camp de l'emmagatzematge, de les que hi ha una àmplia varietat de productes, tant en HDD com en discos d'estat sòlid SSD i que, a dia d'avui, simplifiquen i milloren enormement les funcions d'un disc estàndard.

Aquests nous equips funcionen com un hotspot WiFi, al qual es connecten diversos dispositius simultàniament sense cables. Així, resulta molt senzill enviar fotos i vídeos, ja sigui des d'una tauleta, un smartphone o un portàtil. També permeten compartir continguts ràpidament entre ells i reproduir en un ho guardat en un altre, en streaming i sense retard, a gran velocitat.

Targetes microSD

En viatjar, l'últim que molta gent vol és haver de portar a tot arreu un dispositiu d'emmagatzematge addicional. Encara que sigui molt lleuger i ocupi poc. En aquests casos, les MicroSD són una excepció, en uns pocs grams pots tenir 128 GB d'emmagatzematge, o el que és el mateix, 73.200 fotos i 16.000 minuts de vídeo. A més, es poden acoblar al telèfon o la tauleta amb facilitat i són resistents a líquids, cops i inclemències mediambientals.

Per contra, la seva mida petita fa que es puguin perdre fàcilment. Si va en un telèfon i el roben o es perd, la col·lecció de fotos també haurà desaparegut. A més, cal recordar que els equips amb iOS no són compatibles amb aquest format d'emmagatzematge.

Discos durs portàtils

El "vell" disc dur extern portàtil de 2,5 polzades té encara molts avantatges. Segueix oferint el menor cost per gigabyte, pel que no hi ha res més barat a l'hora d'emmagatzemar grans volums de dades. La seva capacitat d'emmagatzematge arriba fins als 4 TB i la velocitat de lectura i escriptura arriba als 150 MB / segon.

Tots aquests avenços el col·loquen com un magnífic company de viatge. Tot i així, el risc de dany, trencament o pèrdua és similar al de les opcions Wireless que comentàvem abans, encara que aquests no poden oferir la possibilitat de compartir el seu contingut simultàniament amb altres dispositius.

Emmagatzematge cloud i programari d'accés remot

L'emmagatzematge en el núvol és una de les solucions que elimina els riscos associats a l'emmagatzematge físic en telèfons, portàtils o tauletes. Fins i tot si es perden o es fan malbé, les dades queden fora de perill a servidors remots. Això passa amb els sistemes més populars com SkyDrive, Dropbox, Pogoplug, Google Drive, onedrive i iCloud, els quals realitzen una sincronització i còpia de seguretat automàtica, i cada fotografia es carrega simultàniament en el núvol.

El problema és que aquesta solució, que podia ser la definitiva i perfecta, requereix d'una connexió a Internet ràpida i fiable, cosa que, quan s'està de viatge, no sempre està garantit, fins i tot en països desarrollados.El viatger i el turista sol estar sotmès a tarifes de dades de preus exorbitants en itinerància i les connexions WiFi dels seus llocs de vacances solen ser públiques, de manera que algunes vegades estan limitades pel que fa al volum de dades i aplicacions, de manera que l'emmagatzematge cloud resulta impossible, molt car o molt lent.

Un altre possible problema de còpia de seguretat al núvol és la seguretat. No tots els usuaris estan disposats a guardar les seves dades personals en un lloc desconegut. El risc de robatoris massius de contrasenyes i altres problemes de hacking fan que se segueixi confiant en les dels discs durs i les targetes SD per mantenir el control sobre les seves dades.