La professió de paleta té els dies comptats si s'imposa el robot inventat per un equip d'enginyers australians, que han decidit que ja és hora de canviar la forma en què la humanitat posa maons.

Els enginyers formen part de l'empresa Fastbrick Robotics, que porta deu anys treballant en l'automatització d'aquest treball, amb un desemborsament total de gairebé cinc milions d'euros.

Però el robot definitiu és el projecte Hadrian X, amb el seu braç retràctil de 28 metres muntat en un camió i el seu marge d'error per sota dels 0,5 mm. Per aconseguir-la, necessita dels plans adequats de l'edificació o paret que ha d'aixecar, amb el seu corresponent modelatge 3D per fer de plantillla. Són aquests requeriments els que permetrien als paletes conservar el seu treball, ja que almenys dues persones han de supervisar l'autòmat i donar-li ordres.

El robot pot arribar a col·locar fins a 1.000 maons per hora a una velocitat que quadruplica la qual els humans són capaços de rendir. En altres paraules, en tindria prou dos dies per construir una casa sencera de mida mitjana. Talla els maons, els injecta un adhesiu equivalent al ciment i els col·loca on sigui necessari.

Els seus creadors asseguren que no només funciona amb maons, sinó també amb altres elements que serveixen per construir murs o edificis, i fins i tot projectes de farciment en alçada.

El nom de Hadrian li ha estat assignat en honor a l'emperador Adrià, un gran amant de l'arquitectura, impulsor del Temple de Venus i Roma.