Encara que, per la seva professió, quan veiem Goyo Jiménez sempre el relacionem amb la comèdia, aquest manxec de 47 anys és un gran orador en temes tan seriosos com la ciència i la tecnologia. Ens explica que la tecnologia forma part de la seva vida i es pregunta fins on pot arribar. Amb el seu particular humor, Goyo Jiménez ens recorda que aquesta mateixa reflexió ja la va tenir el director nord-americà Stanley Kubrick en la seva pel·lícula: 2001: odisea en el espacio, que s´endinsa en el complicat i apassionant món de la intel·ligència artificial.

Què el va portar a presentar el programa televisiu de ciència i tecnologia Órbita Laika. La nueva generación?

A mi m´interessa molt la ciència i la tecnologia, des de fa anys, com a ciutadà i com a humorista. De fet, la faig servir en molts dels meus monòlegs. He assistit a congressos científics i he presentat esdeveniments d´aquest camp, organitzats per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt), aprofitant la meva tirada popular. Per a aquest programa de televisió es van presentar diversos projectes, i dona la casualitat que en gairebé tots ells jo era el presentador (rialles).

Com es fa arribar avui dia al gran públic els avenços en ciència i tecnologia?

Com tot a la vida, hi ha camps molt interessants i que poden servir a qualsevol persona en la seva rutina diària. La ciència i la tecnologia és un d´ells. La humanitat evoluciona segons va evolucionant el seu coneixement científic. Cada dia es descobreixen noves fites que faciliten la nostra qualitat de vida, la nostra salut... Jo tinc facilitat de paraula, a causa de la meva professió, i intento explicar les coses sempre de forma senzilla, pensant que van dirigides a tots els públics.

Creu que la societat espanyola s´ha adaptat a tant avanç tecnològic?

Sí, però gaudeix dels èxits materials i no pensa que, perquè existeixi una fita material, abans ha d´haver-hi un procés per produir-lo. La ciència i la tecnologia són capaços de portar-nos infinites possibilitats per acabar amb malalties, ajudar les persones discapacitades a tenir una millor qualitat de vida ... Per als joves, aquest sector hauria de ser un esperó. Hi ha moltes possibilitats d´evolucionar.

Quin nivell de desenvolupament té Espanya en R + D + I en relació amb altres països? S´està apostant prou o creu que s´hi haurien de destinar més recursos?

Al meu entendre, una cosa és la bona voluntat, i una altra molt diferent els recursos. Espanya hauria de replantejar-se el seu model d´aposta tecnològica. Aquest país té un clima fantàstic, una gastronomia meravellosa... i també podria ser, per què no, un gran centre de parcs tecnològics. Espanya podria ser el Silicon Valley d´Europa si s´ho proposés. Si mirem a altres països, veiem com la Xina, Corea, Malàisia o Singapur han apostat fortament per l´evolució tecnològica. I la societat sempre avança de la mà de la tecnologia.

És vostè dels que viu enganxat al mòbil i a les xarxes socials, o li agrada un estil de vida més tradicional?

La veritat és que visc «enganxat», sí (riu). He viscut amb un peu al segle XX i un altre al segle XXI i sóc conscient dels avantatges que aporten les noves tecnologies al nostre dia a dia i a la nostra feina. Les xarxes socials permeten arribar de forma directa a un públic massiu, sense necessitat de passar per un interlocutor. Això fa uns anys era impensable. Les xarxes socials són una grandíssima revolució, ho han canviat tot: des de la forma d´informar en els mitjans de comunicació fins a la forma en la qual un pintor dona a conèixer les seves obres.

Fins a quin punt la tecnologia s´ha convertit en una «companya necessària» d´empreses, institucions i ciutadans?

Jo, més que de necessària, diria que és imprescindible. Ja no es pot concebre el món sense la tecnologia. Ens hauríem de preguntar: Què passaria al món si ens quedéssim sense tecnologia? Què passarà quan la intel·ligència artificial es converteixi en el nostre dia a dia? Ja s´estan desenvolupant robots que ajuden les persones a les tasques rutinàries... I això va a més...

Cedirem tants drets a la intel·ligència artificial?

És un tema apassionant, però que cal tractar sempre amb molt de cap. Em preocupa que la tecnologia pugui arribar a utilitzar-se de forma no democràtica, com per exemple per evolucionar en l´armament i coses així. Això ens portaria al desastre. La tecnologia ha d´usar-se sempre per unir-nos i ajudar-nos els uns als altres.