Nou de cada deu internautes fan servir WhatsApp a Espanya, l'aplicació de missatgeria líder al país, molt per davant de Facebook Messenger, que fa servir el 24%, i Skype, el 8%, segons les dades divulgades per la Comissió Nacional dels mercats i la Competència (CNMC).

La missatgeria en línia és el principal ús que li donen els espanyols al seu "smartphone", d'acord amb el panell de llars de la CNMC corresponent al quart trimestre de 2016, que també revela que el 77% dels propietaris d'un telèfon intel·ligent el utilitza diverses vegades al dia.

La telefonia en línia i les videotrucades van agafant el vol i en el quart trimestre de 2016 aquest servei va ser utilitzat habitualment per gairebé la meitat dels internautes, i també en aquest cas hi va haver més usuaris de WhatsApp (30%) que entre Skype (15% ) i Facebook Messenger (8%) juntes.

Vuit de cada deu internautes fan servir les xarxes socials freqüentment, i en aquest cas Facebook va ser l'aplicació preferida (65%), seguida d'Instagram (24%), els usuaris van créixer en 2016 (5,4 punts percentuals) i que va ocupar per primera vegada la segona plaça en aquest apartat. Amb xifres similars es troben Google+ i Twitter, que pràcticament no van variar en l'últim any.

L'ús d'internet entre els espanyols continua a l'alça: se situa en el 82%, i en l'últim any els usuaris van augmentar en 6 punts. Pel que fa al dispositiu des del qual es connecten, el telèfon mòbil lidera la llista i és usat per 8 de cada 10 internautes; seguit pels portàtils (53%), l'ordinador de sobretaula (43%) i la tauleta (37%). No obstant això, un 10% dels usuaris ja navega per la xarxa des del seu televisor, i són 2 punts més que l'any anterior.

Més mòbil que televisió

El panell de llars sobre usos d'internet audiovisual i empreses en línia que ofereixen serveis de comunicació (les anomenades OTT) recull per primera vegada la utilització de bloquejadors de publicitat per part dels internautes: gairebé 2 de cada deu confessen que els fan servir, i un nombre una mica més gran (23,3%) desconeix la seva existència.

El temps dedicat per part dels espanyols a veure continguts audiovisuals pràcticament no ha variat en l'últim any i oscil·la entre les 3 o 4 hores al dia de la televisió i els 20-25 minuts de la tauleta. Com més grans són els individus més hores es passen davant de la televisió i menys temps dediquen a les pantalles d'ordinadors, tauletes o mòbils per consumir contingut audiovisual.

Per exemple, els joves de 16 a 24 anys es passen més hores amb el telèfon mòbil que amb la televisió. A més, segons la CNMC, gairebé quatre de cada deu espanyols van veure continguts audiovisuals per internet a mínim un cop a la setmana, i la meitat d'ells va veure reemissions de programes de televisió.

Pel que fa a les plataformes de televisió a la carta més utilitzades, Atresplayer continua en el primer lloc (46%), seguit de RTVE.es (39%) i MiTele (37%). Quant als serveis de pagament per veure continguts audiovisuals en línia, la plataforma de Movistar, Yomvi (o Movistar + en els dispositius), segueix sent la més utilitzada per les llars (7,6%).

Crida l'atenció que Netflix pràcticament ha duplicat els seus usuaris en mig any i és usada per un 3,4% de les llars amb accés a internet, és a dir, per uns 540.000 llars a Espanya. En tercer lloc se situa Wuaki, que pràcticament no ha variat en els últims sis mesos.