Google haurà de pagar 300.000 euros per tractar sense consentiment dades personals dels ciutadans recollits a través de les xarxes sense fils WiFi amb els vehicles emprats en el seu projecte Street View, incomplint la Llei Orgànica de Protecció de Dades.

Així ho ha denunciat avui l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEDP), després de constatar que el gegant tecnològic va captar i va emmagatzemar -sense que els afectats ho sabessin i aprovessin- informació relativa a correus electrònics, codis d'usuari i contrasenyes que permeten l'accés als comptes, així com adrecis IP (identificació de la connexió).

A través de xarxes WiFi obertes, i utilitzant els vehicles pensats per al projecte de Street View (servei de panoràmiques a nivell de carrer), Google també va recopilar adreces MAC dels rúter (dispositiu que canalitza la transmissió de dades) i dels dispositius connectats als mateixos, a més de noms de xarxes sense fils (SSID) configurats amb les dades del seu responsable, ha agregat la AEDP.

Tota aquesta activitat, que es va perllongar des de maig de 2008 a maig de 2010, segons a AEDP, suposa una "infracció greu" de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, que estableix que el tractament de les dades de caràcter personal requereix el "consentiment inequívoc" de l'afectat, "excepte determinades excepcions no aplicables en aquest cas concret".

La sanció que l'Agència espanyola ha imposat a Google, de 300.000 euros, és "la major en el cas de les infraccions greus" donat el caràcter continuat de l'activitat; el "volum massiu" de dades recollides i el perjudici a la privadesa de les persones a causa del sistema de recollida i tractament de dades dissenyat per la mateixa companyia, entre els principals motius que ha declarat la AEDP.

La investigació va començar al maig de 2010, però va ser interrompuda per un procediment judicial penal obert que va obligar a l'AEPD a suspendre la tramitació del seu procediment sancionador en virtut de l'article 7 del Reial decret 1398/1993, pel qual s'aprova el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, ha recordat aquest organisme.

Una vegada es va tenir coneixement de la fermesa de l'acte pel qual s'acorda el sobreseïment provisional i arxiu de les diligències prèvies, l'Agència va reprendre el procediment administratiu que ha conclòs en la sanció a la companyia, han explicat.