Apple ha publicat una carta adreçada als seus clients en la qual demana perdó pel "malentès" generat al voltant de la ralentització dels iPhone i els ofereix descomptes a aquells que vulguin canviar la bateria del seu telèfon.

La setmana passada, la companyia va reconèixer que ralenteix intencionadament els telèfons més antics quan es descarrega una nova actualització del programari, però va defensar que ho feia per allargar la bateria dels mòbils i evitar que es col·lapsessin.

Aquestes explicacions van ser insuficients per a alguns clients, i només als Estats Units es van presentar nou demandes col·lectives que acusaven a Apple de frau, publicitat enganyosa i enriquiment il·lícit.

L'empresa va assegurar en el comunicat que hi ha hagut un gran "malentès" i va demanar "disculpes" per haver "decebut" als seus clients, al mateix temps que va oferir un important descompte als usuaris que vulguin canviar les bateries dels seus mòbils.

Descomptes

A partir de finals de gener i fins a desembre de 2018, canviar la bateria d'un iPhone 6 o un model posterior costarà 50 dòlars menys, ja que el preu passarà de 79 a 29 dòlars.

Alguns usuaris d'iPhone porten temps denunciant que Apple ralenteix de forma artificial els iPhone més antics a través de l'actualització de iOS per incentivar la compra de nous models.

Aquesta sospita va prendre força la setmana passada, quan un desenvolupador va demostrar amb dades que l'iPhone 6 anava més lent després de cada nova actualització de programari.

L'explicació que va donar aleshores Apple a diversos mitjans va ser que la ralentització dels terminals era un mal menor per evitar que els mòbils amb bateries més antigues es bloquegessin després de l'actualització i, encara que podia empitjorar l'experiència d'usuari, era menys molest que el col·lapse continu de l'iPhone.

En el comunicat, Apple reconeix que ha rebut queixes d'alguns usuaris que veien com els seus mòbils es ralentien després de la descàrrega de la nova versió de iOS, cosa que la companyia atribuïa al principi a dos factors.

D'una banda, a petits errors del programari que ja estan solucionats i, d'altra banda, a aquest efecte "normal i temporal" que provoca la descàrrega de qualsevol nova actualització.

Envelliment de les bateries

No obstant això, Apple ha apuntat a una tercera raó de pes: l'envelliment de les bateries dels iPhone 6 i 6S, especialment en aquells terminals que encara usen les seves bateries originals.

A part del descompte, Apple va anunciar que la propera actualització de iOS inclourà una eina que permetrà als usuaris conèixer la "salut" de la bateria del seu iPhone perquè els usuaris decideixin si s'ha de canviar o no.

La companyia es va comprometre a seguir buscant noves vies per millorar el rendiment dels seus iPhone i, sobretot, evitar el "col·lapse sobtat" dels terminals que van envellint.

"Som capaços de treballar en el que ens agrada gràcies a la seva fe i el seu suport i mai ho oblidarem o ho donarem per descomptat", va concloure la carta que Apple dirigida als seus clients.

Increment de retribucions

El comunicat arriba un dia després que Apple fes públic l'increment de la retribució del seu màxim responsable, Tim Cook, que l'any 2017 va percebre 12,8 milions de dòlars, el doble que l'any anterior, gràcies als bons resultats que va marcar la companyia.

El conseller delegat d'Apple també va rebre en aquest exercici un paquet addicional d'accions de l'empresa valorat en 89 milions de dòlars, la qual cosa eleva la suma total de la seva retribució a uns 102 milions de dòlars.