Es tracta d'un dels principals 'forats' en la factura energètica que arriba cada mes a milers de llars catalanes. Els electrodomèstics que es troben sense utilitzar o en 'standy by' poden suposar, segons un estudi de la Universitat de Berkeley (Califòrnia), entre un 10% i un 20% de l'energia que hem d'abonar mensualment, un percentatge sens dubte elevat i que constitueix una important minva en les butxaques.

Aquests són els electrodomèstics i dispositius que consumeixen més energia, segons la citada Universitat, que posseeix el laboratori més prestigiós de tots els que treballen amb el Departament d'Energia dels Estats Units.

Dispositiu de televisió per cable: Es tracta d'un dels aparells que més presència ha guanyat a la llar gràcies a l'impuls de les plataformes televisives alternatives a la programació tradicional. Mantenir-los encesos té un consum de 43 watts a l'hora.

Microones: La diferència fonamental rau en tenir tancada o oberta la porta de l'aparell. Si està apagat i té la porta oberta, la despesa creix fins als 25 watts per hora, pels quatre que consumeix amb la porta tancada i sense funcionament.

Ordinador d'escriptori: Cada vegada s'utilitza menys causa de l'auge de portàtils, mòbils i tauletes, però la veritat és que els ordinadors tradicionals estan en les nostres llars i consumeixen energia. I molta. Segons l'estudi de la Universitat de Berkeley, l'equip gasta 21 watts per hora en estat d'hibernació, arribant fins gairebé els 75 si queda encès amb la pantalla apagada.

Ordinador portàtil: Un altre dels aparells amb major ús de la casa. Si està endollat ??consumeix gairebé 10 watts a l'hora mentre que si queda en 'stand by' - apagat però endollat - són prop de 16 watts.

Televisió: L'arribada de televisors intel·ligents, dissenyats per a l'optimització d'energia, han contribuït a l'estalvi en el consum amb matisos. Les pantalles actuals LCD consumeixen menys. Però el model de projecció posterior, que encara està en moltes cases, pot gastar el doble.

Cafetera: És un altre dels aparells que ha guanyat més presència a les llars en els últims anys. El fet que, com el microones, estigui endollada tot el dia, provoca un increment en la factura, ja que gasta un watt a l'hora.

Consoles de videojocs: L'oci electrònic també té implicacions en la factura energètica. Les consoles gasten un watt per cada hora apagada. Si està en mode d'espera pot arribar fins als 25.

Carregador de mòbil: Aquest és un dels dispositius que menys consumeixen, però deixar-ho endollat ??un cop ja ha finalitzat la càrrega de la bateria del telèfon comporta una despesa innecessària d'energia.