Facebook emmagatzema tota l'activitat dels seus usuaris a la xarxa social des del moment en què aquests creen els seus perfils. Aquesta informació, que tot propietari d'un compte pot descarregar comprimida en un fitxer ZIP, inclou dades relatives a relacions personals, models de dispositiu i la localització.

El desenvolupador Georges Abi-Heila ha comprovat quin tipus d'informació emmagatzema Facebook sobre els seus usuaris, sol·licitant a la pròpia xarxa social l'enviament d'un arxiu ZIP que conté una còpia de seguretat de totes les seves dades personals. Des de 2010, la plataforma propietat de Mark Zuckerberg permet demanar aquesta informació des del seu Servei d'ajuda.

Després d'haver rebut el seu fitxer, Abi-Heila ha relatat en un comunicat del grup Hackernoon que va rebre un arxiu comprimit de 500 megabytes de capacitat on, a part de dades bàsiques com publicacions, missatges, llistes de contactes, comentaris, esdeveniments, fotografies i vídeos publicats , Facebook també emmagatzema metadades d'imatges, ubicacions d'inici de sessió i dades usats amb finalitats publicitàries.

Segons ha destacat Abi-Heila, Facebook "mai esborra res". El desenvolupador va veure en la seva còpia de seguretat contactes que ja no hi són, antigues relacions de parella, els seus llocs de treball previs o altres noms que va utilitzar anteriorment a la plataforma. El fitxer de Facebook concreta el dia i l'hora exactes en què el perfil va ser creat i emmagatzema "des de llavors" totes les accions de l'usuari.

Metadades, rutines diàries i possibles aparences

Entre altres dades, la xarxa social emmagatzema totes les metadades que porten incorporades les imatges que pugen els usuaris. En concret, les dades localitzades per Georges Abi-Heila són el fabricant i model de la càmera fotogràfica emprada, característiques tècniques de la seva configuració, la ubicació precisa de la captura de la fotografia i l'adreça IP des d'on va ser publicada.

La informació d'accés és un altre dels aspectes que ha sorprès el desenvolupador. Cada vegada que un usuari obre Facebook, la companyia recopila dades sobre l'hora, la localització, la IP, el navegador web i el dispositiu que ha emprat per fer-ho. Segons Abi-Heila, la xarxa social compta amb les suficients dades com per a "determinar patrons de la vida diària" amb "gran precisió", com els domicilis de la llar i el treball, els trajectes quotidians o els horaris de son.

A més, gràcies a un sistema de reconeixement facial perfeccionat pels milions de persones que diàriament pugen fotografies a Facebook, l'algoritme de la companyia és capaç d'identificar una persona amb un 98% de precisió i de distingir-la entre 800 milions de fotografies en menys de cinc segons, ha recordat Abi-Heila. Si és el cas, Facebook emmagatzema 232 exemples de la seva possible aparença física.

Un altre dels aspectes cridaners és la capacitat d'emmagatzemar "per sempre" tots els contactes guardats en els telèfons dels usuaris que instal·len la seva aplicació, cosa que, no obstant això, el propietari ha d'autoritzar com a pas previ a la seva descàrrega. D'aquesta manera, Abi-Heila es va trobar amb una llista formada per números de telèfon, adreces físiques i de 'email' dels seus contactes, tant actuals com passats.Dades amb finalitats publicitàries

L'anàlisi del desenvolupador també va confirmar que 21 empreses anunciants van tenir accés a la seva informació personal. Tot i que Facebook insisteix que elimina les dades obtingudes pels anunciants en un termini de 48 hores, el fitxer de còpia de seguretat va verificar que contenen dades classificades --correu electrònic, número de telèfon, nom, cognoms, ciutat, regió, país, data de naixement, edat i gènere-- pel seu ús en campanyes publicitàries destinades a públics concrets.