L'aparició d'Internet i sobretot la seva democratització en la societat va suposar un canvi de paradigma per a la societat. No hi ha dubte que la World Wide Web, a més de suposar una gran revolució a nivell tecnològic, va transformar el món i l'ésser humà amb ell. L'era digital ha proporcionat innombrables avantatges que faciliten el dia a dia de les persones que gaudeixen del seu accés. No obstant això, també ha comportat alguns mals de cap i certs problemes. Un dels més recurrents és l'oblit de les contrasenyes i com recuperar-la.

Avui en dia, cada persona posseeix comptes en diferents aplicacions, xarxes socials i correus electrònics. Això comporta la necessitat d'emprar nombroses contrasenyes que, de vegades, resulta complicat recordar. Alguns, per evitar el problema, opten per utilitzar sempre la mateixa clau, cosa gens recomanable per motius de seguretat. Tampoc és beneficiós emprar contrasenyes massa simples. En aquest article es resumeixen alguns consells per recordar-la:

Utilitzar les teves altres contrasenyes

Algunes persones divideixen els seus comptes en diferents blocs als quals assigna una clau determinada. Per exemple, utilitzar la mateixa contrasenya per a les xarxes socials, una altra diferent per als correus electrònics i una altra per als serveis bancaris. Així, es redueixen les claus que s'han d'aprendre. Si no recorda la clau d'un compte és possible que sigui perquè s'hagi utilitzat una contrasenya corresponent a un altre compte. També és recomanable provar amb contrasenyes antigues o desactualitzades.

Assegura't d'estar escrivint correctament

Tot i que sembli simple, en algunes ocasions no es tracta d'un oblit de la clau, sinó d'una mala escriptura de la mateixa. Per això, tingues calma i escriu-poc a poc, assegurant que l'estàs escrivint de forma correcta. Vés amb compte amb el botó de "bloqueig de majúscules".

Recorda com era la teva vida en el moment en què es va escriure la clau

Habitualment la gent sol decantar-se per buscar la inspiració en la seva vida personal i en l'entorn que els envolta per triar la seva contrasenya. Si recordes el moment en què vas crear el compte tracta de recordar com era la teva vida i els factors que van poder influir en aquella decisió. La ciutat natal, el nom de la mascota, el nom d'un gran amic o el de l'equip esportiu favorit solen ser candidats a formar part d'una contrasenya.

Prova les opcions òbvies

Si no ets capaç de recordar res, ni tan sols tens una remota idea, hauràs de començar des de zero. Pots començar a provar per les contrasenyes més comunes i òbvies, com el teu nom complet a l'inrevés, o una sèrie de nombres: "123456", "abc123" o la data del teu aniversari són candidats. Si aconsegueixes accedir al compte en recordar una clau d'aquest tipus, seria recomanable tornar a canviar-la, ja que resulta molt senzill poder hackejar-la.

Relaxa't i respira

Potser és una cosa molt complicada quan no es troba una contrasenya important, però, mantenir la calma i relaxar-te pot ser positiu per recuperar la memòria. Expira i inspira de forma calmada. L'enuig i la fúria no ajudaran a que recordis millor, a l'inrevés. És recomanable no pensar contínuament en això, aclarir la ment i estar calmat pot ajudar a que s'il·lumini la bombeta.

Fes servir un programa per recuperar la contrasenya

Per iniciar el teu ordinador, hi ha programes per recuperar contrasenyes perdudes i poder accedir-hi. Per a això, s'ha de descarregar el programari des d'una altra ordinador, guardar-lo en un CD o en un llapis de memòria i posar-lo a l'ordinador. El programa, de forma automàtica, recuperarà la informació del sistema.

El botó de "He oblidat la contrasenya"

Si no has estat capaç de recuperar la clau, moltes pàgines web i aplicacions ofereixen la possibilitat de recuperar la informació associada al compte amb el botó de "He oblidat la contrasenya". Després de prémer el botó, s'ha d'omplir els camps i seguir els passos que indiquin. D'aquesta manera, s'oferirà l'opció de recuperar la informació i establir una nova contrasenya. Encara que, mai sabrem quina va ser la contrasenya que no vam poder recordar.