Has rebut mai un whatsapp, una trucada o un correu electrònic de la feina quan ja has acabat la teva jornada laboral? T'ha obligat a treballar fora d'hores? La Llei 3/2018 de Protecció de Dades inclou un article que revoluciona les relacions entre empreses i treballadors a l'hora de comunicar-se. Segons la nova normativa, un treballador no té l'obligació de respondre missatges de la seva empresa o del seu cap fora de la jornada laboral. És més, si un empresari o directiu exigeix que l'empleat contesti, s'enfrontaria a una sanció greu.

L'article 88 de la citada llei garanteix el dret a la desconnexió digital laboral i requereix a les empreses a disposar d'una política interna dirigida a respectar aquesta situació per tal de garantir la conciliació de la vida personal i laboral.

L'advocat Fabián Valero ho ha explicat en un fil a Twitter, que en les darreres hores s'ha viralitzat. Aquest lletrat explica que les empreses estan obligades no només a tenir un protocol de desconnexió digital, sinó a formar i sensibilitzar els treballadors.

La nova legislació espanyola s'inspira en l'aprovada l'any 2017 a França, on es van establir normes per negociar la situació del mòbil del treball fora de l'horari laboral.