08 de març de 2020
08.03.2020
Diari de Girona

Com esborrar les nostres dades personals d'Internet

La preocupació per la privacitat és cada vegada major, però eliminar les nostres dades és un procés ardu i amb conseqüències

08.03.2020 | 21:19
Borrar les nostres dades d'Internet no és sempre una opció fàcil

La preocupació per la seguretat i la privacitat a internet ha augmentat notablement en els últims anys, especialment a mesura que Internet ha anat reduint l'espai de la informació que es queda fora.

A més, d'una forma creixent, una part de la nostra vida acaba reflectida en internet de formes diferents, especialment a través de les xarxes socials, però també en pàgines de notícies o fins i tot portals de l'administració que contenen dades personals.Per això, moltes persones han pres la decisió d'eliminar de les seves dades d'Internet, ja sigui de manera total o parcial. Internet no és fàcil, però existeixen maneres d'intentar-ho.

Si volem esborrar totes les dades, hem de prendre'ns un temps per a repassar les pàgines i plataformes que tenen dades nostres. L'email ens pot ajudar en aquest punt a rastrejar els comptes i perfils que hem creat a les xarxes socials o per gaudir de diferents serveis i botigues online, una llista ja llarga per a un usuari mitjà.Una vegada elaborada aquesta llista, caldria sol·licitar en cada cas i amb els mecanismes que estableixi cada plataforma, l'eliminació o desactivació d'aquests comptes.

Xarxes socials

Amb els protocols establerts, no sempre els més ràpids, les xarxes socials més populars, com Facebook, Instagram o Twitter, ofereixen mecanismes per a esborrar els nostres perfils. No obstant això, el procés pot no ser senzill en algunes pàgines.

En el cas de pàgines de notícies, blogs i altres webs que puguin contenir informacions sobre nosaltres, el camí passa per sol·licitar directament als seus responsables l'esborrat a través dels contactes de les respectives plataformes.

Comptes de Google

Però potser la gran plataforma d'internet per a gairebé tots és avui Google. El gegant d'internet recopila moltes de les nostres dades i abans de decidir el seu esborrat, hem de saber que això ens impedirà a accedir al conjunt de serveis que conté com ara: Gmail, Youtube, la botiga Google Play o l'emmagatzematge en el núvol de Google Fotos.

Pagar per esborrar la informació

A més, sempre existeix la possibilitat d'acudir a empreses especialitzades a eliminar aquestes dades, que cobraran per aquest servei. Teborramos.com, eliminalia.com, eprivacidad.es, o borrarmisdatos.es t'ofereixen aquests serveis.

Dret a l'oblit

En qualsevol cas, la Unió Europea, a través del Reglament Europeu de Protecció de Dades, reconeix el 'dret a l'oblit'. Aquesta normativa permet sol·licitar a Google que s'impedeixi la difusió d'informació personal a través d'internet quan la seva publicació compleixi amb els requisits previstos.

La norma fa referència a informació obsoleta o que no tingui rellevància ni interès públic, encara que la publicació original sigui legítima (en el cas de butlletins oficials o informacions emparades per les llibertats d'expressió o d'informació), segons la pròpia Agència Espanyola de Protecció de dades.

La informació no s'elimina, però es deixa d'indexar en el cercador, la qual cosa fa que sigui gairebé impossible trobar-la.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook