Els cibercriminals estan aprofitant l'adopció massiva de teletreball derivada de la pandèmia de coronavirus, segons un informe de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que ha constatat un increment d'aquestes activitats. En un comunicat, la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública ha explicat que l'agència ha detectat un augment de campanyes de correus electrònics amb programes maliciosos que utilitzen l'interès de la ciutadania sobre aquesta malaltia per dur a terme activitats cibercriminals.

Aplicacions de mòbil que suposadament permeten fer un seguiment de l'evolució del virus, però que en realitat segresten l'accés físic al terminal; correus electrònics que suplanten organismes com l'Organització Mundial de la Salut i que inclouen programes maliciosos per robar dades sensibles; o campanyes falses de recaptació de fons són algunes de les amenaces sobre les quals adverteix l'agència.

L'organisme també està revisant les aplicacions de videoconferència que han proliferat aquests dies per detectar si n'hi ha alguna de fraudulenta. En l'àmbit de la Generalitat, l'agència ha identificat dues campanyes malicioses destacades a nivell internacional -una d'elles falsifica el domini de l'OMS que contenen arxius que poden descarregar un programa maliciós o un virus informàtic amb capacitat per robar informació.

En aquest sentit, l'organisme ha recomanat a la ciutadania desconfiar davant l'arribada de missatges no sol·licitats i consultar tota la informació sobre el coronavirus en canals de confiança, com el del Departament de Salut o el portal de l'OMS.