13 de abril de 2020
13.04.2020
Diari de Girona

WhatsApp no censura els missatges: és mentida

La plataforma ha limitat el reenviament massiu de missatges per a evitar que les fake news es viralitzin

13.04.2020 | 18:04
Una persona usant WhatsApp

Molts hem llegit o escoltat que WhatsApp està censurant els missatges que es difonen a través de la seva plataforma amb l'ajuda dels mitjans coneguts com a verificadors d'informacions falses. Però és mentida.

No hi ha censura a WhatsApp: la plataforma ha limitat, sense prohibir, el reenviament massiu de missatges a tot el món -no només a Espanya- per a evitar que les fake news es viralitzin. I els mitjans que verifiquen tampoc poden impedir que el contingut es difongui, encara que sigui fals.

El nou límit als reenviaments posat en marxa per WhatsApp ha provocat una onada de protestes a les xarxes, que en la majoria dels casos ha emprat mentides i acusacions falses contra els coneguts com a verificadors.

"Us vull explicar el que està passant a Espanya a dia 11 d'abril de 2020. Es diu control de la informació. Es diu censura". Així comença un vídeo viral en el qual es llancen acusacions de "censura" a la International Fact-Checking Network (IFCN), xarxa que agrupa els verificadors de tot el món, i critica sobretot a Newtral, fundada per la periodista de la Sexta Ana Pastor.

"La que decidirà què és cert i què no és cert a Espanya és bàsicament La Sexta", afegeix. Una altra de les desenes de cadenes de WhatsApp que han circulat sobre aquest tema parla de "Control Bolivarià dirigit per A.Pastor". La denúncia d'una suposada censura a WhatsApp ha estat secundada per partits polítics com Vox o el PP, que estenen la responsabilitat al Govern.

En concret, el senador del PP Rafael Hernando afirmava en un tuit que "si WhatsApp continua mantenint la seva estúpida idea, seguint instruccions del Govern Sanchezstein, de limitar la difusió de missatges crítics al Govern, no només col·laborarà amb una censura bananera, sinó que la gent marxarà a la russa Telegram i altres".

És fals que hi hagi censura en WhatsApp i que els verificadors o el Govern espanyol puguin decidir sobre el reenviament de missatges en aquesta plataforma.

Una confusió entorn de la nova política de WhatsApp ha donat peu a aquesta mentida.

El passat 7 d'abril, aquesta plataforma, propietat de Facebook, va anunciar que limitaria el reenviament de missatges per tractar d'evitar que es viralitzessin mentides, com les populars cadenes o àudios sobre el coronavirus.

De fet, aquesta és la via per la qual més mentides s'estan compartint sobre la Covid-19, com ha pogut comprovar el centenar de mitjans verificadors que estan lluitant contra la desinformació sobre el coronavirus, i que formen part de la IFCN.

WhatsApp ha publicat una llista de mitjans dedicats a la verificació a tot el món que utilitzen aquesta plataforma per a rebre mentides, però en cap cas autoritza aquests "fact-checkers" a decidir quins missatges poden circular en la seva plataforma.

De fet, ningú pot saber quins missatges estan limitats en el reenviament perquè WhatsApp funciona mitjançant un xifrat d'extrem a extrem, de manera que només l'usuari que envia i el que rep el missatge coneixen el seu contingut.

Per als "fact-checkers", l'única manera de conèixer els continguts que s'estan compartint en aquesta plataforma de missatgeria és si els hi envien els usuaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook