Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han advertit de la detecció en els últims dies d'una mena d'estafa relacionada amb l'enviament massiu i de manera fraudulenta de missatges de text (SMS) coneguda com a 'SMSing'.

En els missatges, es fan passar per diferents empreses d'enviament i recepció de paqueteria com Fedex, Correus o DHL i, amb l'excusa d'un paquet pendent de ser lliurat, suplanten la identitat de la companyia i pretenen dirigir a les víctimes a webs o aplicacions malicioses.

La intenció dels estafadors és que la víctima faci clic en l'enllaç que adjunten en el fals SMS. En fer-ho, i de manera automàtica, una aplicació mòbil prèviament registrada pels delinqüents es descarregarà en el terminal mòbil o informàtic facilitant així l'accés a les dades d'usuari.

L'aplicació maliciosa pot instal·lar un troià bancari que permetrà que els delinqüents accedeixin a les dades dels comptes més sensibles.

A més, els estafadors donen instruccions per trencar els elements de seguretat instal·lats en els mòbils i que eviten que es descarreguin aplicacions perjudicials.

Per evitar aquest tipus d'estafes, els cossos policials recomanen posar atenció quan es rep una comunicació electrònica i no actuar impulsivament fent clic en els enllaços. En aquesta mena de missatges sol haver-hi algunes pistes que conviden a sospitar de la seva veracitat: enllaços poc habituals, que s'han escurçat o que tenen un domini diferent de la companyia.

A més, és fonamental que només s'accedeixi a les webs oficials de les companyies de missatgeria per saber en quina situació es troben els enviaments.

Davant la més mínima sospita, els cossos policials aconsellen denunciar davant les autoritats els SMS potencialment fraudulents rebuts i, sobretot, mai accedir als enllaços que els acompanyen.

A més, mai s'han d'instal·lar aplicacions de tercers, ja que cap companyia de paqueteria exigirà als usuaris la instal·lació d'aplicacions mòbils per a facilitar els seguiments dels paquets.

Tampoc cal obrir enllaços que exigeixin donar dades personals a través d'internet, ni descarregar cap arxiu del qual es tingui alguna mena de dubte de la seva procedència.