La tecnològica xinesa Xiaomi va anunciar aquest dimecres que ha arribat a un acord amb el Departament de Defensa dels Estats Units perquè l'elimini de la llista negra d'empreses en la qual va ser inclosa al gener per suposats vincles amb l'Exèrcit xinès.

"El Departament de Defensa nord-americà ha arribat a un acord pacífic amb Xiaomi sobre aquest litigi i l'ha eliminat de la llista de 'empreses militars comunistes xineses'", va indicar el fabricant xinès en un comunicat remès a la Borsa d'Hong Kong, on cotitza.

Tot seguit, la tecnològica va recobrar força en el parquet hongkonés i va acabar la sessió amb guanys del 6,1%.

Al març un jutge federal nord-americà va decidir suspendre la prohibició d'invertir en aquesta empresa per considerar "profundament defectuosa" l'argumentació sobre els vincles entre les Forces Armades i el Govern xinès.

El magistrat va considerar que la decisió, imposada per l'administració de Donald Trump al gener i que vinculava a Xiaomi amb les Forces Armades xineses, no estava fonamentada correctament.

El Departament de Defensa, que va decidir no apel·lar la fallada, havia basat aquests suposats vincles en el lliurament a Xiaomi d'un premi estatal xinès, però el jutge va considerar que no era raó suficient, ja que centenars d'empreses han rebut aquest guardó i s'està convertint en estàndard en el sector tecnològic.

La intenció del Departament de Defensa era "contrarestar l'estratègia de fusió militar-civil" de Pequín, que suposadament tracta de modernitzar les seves capacitats militars amb tecnologia i coneixements aconseguits per "empreses, universitats i programes de recerca que aparenten ser entitats civils".

Xiaomi és una de les víctimes de la guerra comercial i tecnològica entre els Estats Units i la Xina pels estratègics sectors dels semiconductors o les telecomunicacions a nivell global.

El gegant Huawei va ser el principal focus en els intents de l'expresident Trump de limitar la influència de les tecnològiques xineses als EUA i va ser objecte de prohibicions per a comerciar i operar allí, especialment en el referit a la tecnologia mòbil 5G.

L'Administració del demòcrata Joe Biden s'ha mantingut en un segon pla en aquesta batalla legal i ha suggerit que no mourà fitxa fins a negociar el marc de relacions amb la Xina amb els seus aliats.