L'última Avaluació de les amenaces dels delictes contra la propietat intel·lectual, redactada conjuntament per l'Europol i l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), revela que la distribució de productes falsificats ha prosperat durant la pandèmia de la Covid-19. La crisi sanitària ha ofert noves oportunitats per al comerç de productes falsificats i piratejats, i els delinqüents han adaptat els seus models de negoci a la nova demanda mundial.

L'informe, basat en dades de tota la UE i en la informació operativa d'Europol, confirma que la falsificació i la pirateria continuen constituint una greu amenaça per a la salut i la seguretat dels consumidors, així com per a l'economia europea. Segons les últimes dades de l'OCDE i l'EUIPO, les importacions de productes falsificats i piratejats van aconseguir els 119.000 milions d'euros el 2019, la qual cosa representa el 5,8% de tots els productes que entren a la UE. A més de les categories de roba i articles de luxe falsificats confiscats, existeix un comerç creixent de productes falsificats que poden danyar la salut humana, com els medicaments, aliments i begudes, cosmètics i joguines falsificades.

En els últims anys s'han detectat cada vegada més productes farmacèutics falsificats, que van des de diversos medicaments fins a equips de protecció individual o mascaretes. La distribució s'ha desplaçat gairebé per complet dels mercats físics als mercats en línia, la qual cosa ha plantejat motius de preocupació en matèria de salut pública. Aquests productes il·lícits continuen procedint majoritàriament de fora de la UE, però també poden produir-se en laboratoris il·legals dins de la UE, que són difícils de detectar i poden establir-se amb relativament pocs recursos.

La producció de productes alimentaris il·lícits, i especialment de begudes, s'ha tornat més professional i sofisticada, i alguns falsificadors abasten tota la cadena de subministrament i distribució. També es continuen detectant de manera generalitzada vulneracions de les indicacions geogràfiques protegides. L'informe també mostra algunes tendències clau en diversos sectors de productes que són l'objectiu principal dels falsificadors. La roba, els accessoris i els articles de luxe continuen sent les categories de productes falsificats més comuns, venuts tant en línia com en mercats físics. Es troben entre les principals categories d'articles falsificats dels aproximadament 66 milions de productes confiscats per les autoritats de la UE el 2020.

Com operen les xarxes delictives

L'Avaluació de les amenaces posa en relleu que la distribució de productes falsificats es basa principalment en les plataformes digitals, una tendència que s'ha vist reforçada per la pandèmia i el consum generalitzat en línia. Els productes falsificats s'ofereixen en els mercats en línia, a través de transmissions en directe, vídeos i publicitat en les plataformes de mitjans socials, així com en serveis de missatgeria instantània, i acostumen a cridar l'atenció dels clients mitjançant descomptes enganyosos o productes de marca a preus baixos.

La falsificació és una activitat molt lucrativa per a les xarxes delictives implicades, que obtenen grans beneficis mentre corren relativament pocs riscos. Els delictes contra la PI són considerats com una de les prioritats de la UE en la lluita contra la delinqüència organitzada i les formes greus de delinqüència de 2022 a 2025, en el marc de la plataforma multidisciplinària europea contra les amenaces delictives.

L'avaluació subratlla que, encara que la majoria de les falsificacions en el mercat de la UE es produeixen fora d'Europa, principalment a la Xina i altres parts d'Àsia, la fabricació interna dins de la UE és una tendència a l'alça. La creixent importació a la UE de materials d'embalatge i productes semielaborats falsificats apunta, clarament, a la presència d'instal·lacions il·legals de producció a la UE. Les xarxes delictives establertes a Europa implicades en delictes contra la PI distribueixen falsificacions importades i, en alguns casos, compten amb modernes instal·lacions de producció en les quals munten els productes semielaborats.

Christian Archambeau, director executiu de l'EUIPO, ha assenyalat que «l'última avaluació de les amenaces llança nova llum sobre l'abast i les tendències de la falsificació i la pirateria a la UE, i posa en relleu el greu perjudici que poden causar a la salut dels consumidors, així com les repercussions en les empreses legítimes, especialment durant aquests temps difícils de recuperació de la Covid-19. Els delinqüents han demostrat la seva capacitat d'adaptar-se a les noves oportunitats propiciades per la pandèmia, i hem de continuar secundant, a través de la nostra estreta col·laboració amb Europol, els esforços de les forces i cossos de seguretat en la lluita contra els delictes relacionats amb la PI».

Catherine De Bolle, directora executiva d'Europol, va declarar que «la pandèmia de la Covid-19 ha facilitat noves oportunitats de negoci als delinqüents en la distribució de productes falsificats i de qualitat inferior. En el millor dels casos, aquests productes no funcionen tan bé com els autèntics. En el pitjor dels casos, poden implicar conseqüències catastròfiques. Les confiscacions realitzades per les forces i cossos de seguretat indiquen que aquests productes es fabriquen cada vegada més dins de la UE, mentre que en la pandèmia de la Covid-19 s'aferma l'ús de l'àmbit digital per part dels delinqüents per a obtenir i distribuir els seus productes il·legals. En el present informe s'esclareix l'abast d'aquest fenomen delictiu i s'insta a adoptar accions transfrontereres concertades com a resposta a mesura que entrem en la fase de recuperació econòmica posterior a la Covid. Els falsificadors sense escrúpols han de ser els únics que paguin un preu elevat».

Altres productes falsificats en el mercat

Els telèfons mòbils, els seus accessoris i components també es troben entre les principals categories de productes falsificats confiscats, i es venen en grans quantitats durant els dies especials de rebaixes com el Black Friday i el Cyber Monday. Els falsificadors s'han aprofitat recentment de l'escassetat mundial de subministrament de xips semiconductors. En el cas dels perfums i els cosmètics, la producció il·lícita es dedica a productes d'ús quotidià, com el xampú, pasta dentifrícia o detergents.

El comerç de plaguicides il·lícits continua sent una activitat de baix risc i alta rendibilitat, sostinguda per una elevada demanda i per les escasses sancions per als infractors. La Covid-19 també va donar lloc a una major oferta de contingut digital il·lícit, que sovint està vinculat a altres activitats de ciberdelinqüència. En l'actualitat, la pirateria és principalment un delicte digital, i els llocs web que distribueixen il·legalment continguts audiovisuals estan allotjats en servidors de tota Europa, Àsia i Orient Mitjà.