Les contrasenyes més utilitzades a l'hora de protegir l'accés a serveis d'internet i perfils de xarxes socials segueixen sent combinacions de números o lletres correlatius i paraules del diccionari, com 123456 o password, segons l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT).

Segons ha informat l'entitat, el risc que comporta utilitzar aquest tipus de combinacions és que els atacants utilitzen llistes de contrasenyes comunes, que proven de forma automatitzada, per la qual cosa una contrasenya poc complexa fa que s'incrementi el perill de patir un accés no autoritzat als comptes personals.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Contrasenya, l'APDCAT ha engegat la campanya 'Dades Segures' i ha publicat dos vídeos animats divulgatius, amb consells per construir contrasenyes segures i gestionar-les correctament per evitar el robatori de dades personals.

La campanya, a més de les contrasenyes, incidirà en aspectes com els sistemes d'autenticació múltiple, el 'phishing' (suplantació d'identitat, especialment en el correu electrònic), el 'smishing' (enviament d'un SMS per part d'un ciberdelinqüent simulant ser una entitat legítima) o la seguretat mòbil, entre d'altres.

Els primers vídeos publicats expliquen les característiques que han de tenir les contrasenyes perquè siguin segures i difícilment desxifrables i ofereixen eines per detectar possibles filtracions i gestionar fàcilment el gran volum de credencials que es generen.

Els vídeos estaran disponibles a la web d'APDCAT, es difondran a les xarxes socials i, paral·lelament, es posaran a la disposició del Departament d'Educació, perquè pugui donar-los a conèixer mitjançant la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).