Elon Musk ha ofert seguir endavant amb la compra de Twitter per evitar anar a judici i posar així fi a un dels culebrons recents més grans de la indústria tecnològica. Després de mesos de disputes i acusacions creuades, el magnat tecnològic hauria fet marxa enrere a l’informar la xarxa social de la seva intenció de mantenir l’acord segellat l’abril passat i tancar la seva adquisició per 44.000 milions de dòlars (uns 41.000 milions d’euros). La xarxa social ha respost que accepta l’oferta i ho ha comunicat a la SEC, el regulador de la borsa nord-americana.

Segons ha avançat ‘Bloomberg’ citant persones familiaritzades amb la conversa i han confirmat altres mitjans nord-americans, l’home més ric del món va enviar una carta amb la seva proposta a la directiva de la plataforma durant la nit de dilluns, una opció que encara està sent estudiada. El preu inicial de la venda de Twitter es va acordar en 54,20 dòlars per acció, una xifra molt superior al valor actual de la xarxa social.

Batalla legal

Poc després de tancar aquest acord de compra a l’abril, Musk va començar a acusar Twitter de mentir amb referència al nombre de comptes falsos que operen dins de la plataforma. Després de gairebé dos mesos d’especulacions, el controvertit empresari –líder de companyies com Tesla o SpaceX– va declarar el juliol que ja no volia completar l’adquisició a què s’havia compromès per escrit. La directiva de la xarxa social va denunciar llavors Musk per incomplir amb el que havia pactat i per forçar-lo a rectificar. Pel camí, la valoració de la companyia s’ha desplomat, minvant la confiança dels seus empleats i generant un clima de nervis i incertesa.

L’esperat judici entre Twitter i Musk està fixat per al 17 d’octubre, d’aquí menys de dues setmanes. La xarxa social va assegurar que els arguments de Musk sobre l’‘spam’ eren «cortines de fum» per fer marxa enrere i mirar de corregir una operació que podria haver tancat per un preu més baix. Tot i així, l’ex cap de seguretat de la companyia va denunciar al juliol que Twitter «va mentir» als reguladors sobre els seus problemes de seguretat i sobre el nombre real de comptes automatitzats (o ‘bots’), recolzant així les tesis de Musk.

En cas de ser acceptada, la rectificació de Musk li permetria esquivar un procés llarg i costós la resolució del qual és una incògnita. D’altra banda, els mitjans nord-americans assenyalen que l’oferta de compra podria ser una tàctica de negociació de Musk per aturar el litigi.

La notícia ha sigut rebuda amb eufòria als mercats. Les accions de Twitter s’han disparat un 12,67% després de conèixer la rectificació de Musk. La companyia ha suspès temporalment la seva cotització en borsa a l’espera que pugui tancar-se un acord que suposaria una clara victòria per a la xarxa social, ja que a més d’aconseguir el seu objectiu inicial –ratificat pels seus accionistes– això li permetria posar fi a la seva crisi interna.

Abans d’obrir aquest culebró empresarial al rebutjar l’acord de compra, Musk va prometre als inversors de Twitter que per al 2025 podria aconseguir 500 milions d’usuaris diaris i ingressos de 13.200 milions de dòlars, xifres molt lluny dels 5.077 milions ingressats l’any passat. S’ha especulat que un Twitter sota control de Musk porti a limitar la moderació de continguts, obrir els algoritmes i fins i tot a permetre la tornada a la plataforma de l’expresident nord-americà Donald Trump.