Aquest terme anglès ha dut molta controvèrsia en els últims anys, ja que la globalització de la Internet i l'ús de mòbils i xarxes socials, entre altres factors entre la població, ha fet que qualsevol, avui dia, cregui que és periodista i que informa de forma correcta, creant desinformació, faules i incertesa, la qual es distribueix de forma viral arreu del món. En aquest article podràs descobrir qui les fa i com detectar-les!

Així doncs, el terme 'Fake News' engloba un seguit de paràmetres, els quals, gràcies a les institucions pertinents, com el Ministeri d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, la Comissió Permanent de Lluita contra la Desinformació, l'OTAN o, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, entre altres, intenten donar eines i coneixements als ciutadans, per tal de descobrir el que és realment una notícia del que és una faula o viralització errònia d'una desinformació.

Hi ha diversos mitjans que utilitzen les 'Fake News' per tal d'atraure públic als seus mitjans digitals, però, qui hi ha darrere aquestes notícies falses o desinformació? Quins mitjans viralitzen aquest tipus de notícia? Realment són professionals o són persones que utilitzen el mòbil i la Internet per crear les seves pròpies faules? 

Realment, estem vivint en l'Era de la Desinformació

Notícies falses @freepik

On podem trobar 'Fake News'

Segons el Col·legi de Periodistes de Catalunya, les podem trobar tant en mitjans digitals com a les xarxes socials. "La immediatesa per publicar contingut nou, la relació amb idees polítiques o la manca de verificació, són algunes de les causes que provoquen aquest tipus de notícies".

Què es pretén aconseguir amb les 'Fake News'

  • La manipulació de la població a través de l'opinió pública
  • Trencar l'estabilitat dels Estats i les seves institucions

Les xarxes socials estan repletes de notícies falses i això pot provocar una manipulació massiva de la població, com per exemple, provocar una desinformació envers la ideologia política i creure informació falsa, no contrastada per una font vàlida o, una desinformació, per falta de coneixements envers la matèria i per una falta d'informació en la notícia que ens farà creure el que els mitjans o la 'persona X' vulgui fer-nos creure.

El 2018 es va crear i aprovar en el Consell Europeu el 'Pla d'acció per una resposta coordinada contra la desinformació'

Quantitat o qualitat?

Notícies n'hi ha un munt, però quantes són realment verídiques, contrastades, neutres i completes? La veritat és que amb les xarxes socials i la Internet és molt difícil que un usuari per si sol se n'adoni i pugui contrastar i diferenciar una notícia real d'una falsa, així doncs, què podem fer per saber si realment la informació és verídica o ens trobem amb una 'Fake News'?

Consells per detectar les 'Fake News'

Segons el Col·legi de Periodistes de Catalunya i Michael Caulfield, amb el mètode SIFT podrem desxifrar si la informació és certa o només una faula.

  1. Stop: No compartim cap notícia si abans no l'hem posat en dubte o hem buscat més informació al respecte
  2. Investigate the source: Buscar qui ha publicat aquella notícia i verificar qui és, a través de diverses fonts a la Internet
  3. Find better coverage: Després de llegir la notícia, buscar-la en un altre mitjà o en diversos per contrastar la informació
  4. Trace claims, quotes and media to the original context: Si trobem documents gràfics al respecte, ens pot donar més fiabilitat