Els documentals 'Baba' Georges i Child slaves són els guanyadors de la 17a edició dels Premis TV3, en les modalitats de Premi TV3 Catalunya i Premi TV3 Internacional, segons el veredicte dels respectius jurats, que ahir es va fer públic en el curs d'un acte celebrat a l'Auditori Cosmocaixa de Barcelona.

Al Premi TV3 Catalunya 2008, remunerat amb 5.000 euros per a treballs en llengua catalana, s'hi van presentar un total de 18 documentals i el jurat ha concedit el guardó al documental de Jesús Medina 'Baba' Georges, que fa un retrat de Jordi Mas Castells, un missioner català que ha passat 48 anys al nord del Camerun, una de les regions més pobres d'aquell país, fent pous, impulsant hospitals i escoles per als natius, el 95% dels quals són musulmans. El reportatge fuig de la biografia convencional i pretén fixar el retrat moral d'un personatge que resumeix la seva vida en una frase: "Com puc predicar jo el benestar de la vida eterna, si hi ha un infern de sofriment aquí?".

Per la seva banda, el documental de la periodista alemanya Rebecca Gudisch Child slaves (Nens esclaus) ha guanyat el Premi TV3 Internacional 2008, per decisió del jurat, que l'ha triat entre un total de 75 treballs presentats. El film mostra l'explotació que pateixen a l'Índia nens que, només amb 10 anys, treballen 14 hores diàries en molt diverses feines i amb el coneixement dels mateixos pares. Gudisch va triar com a protagonista Sumit, un nen que treballa a Nova Delhi fabricant souvenirs que després es venen a Alemanya: un negoci rodó per als que el controlen. Per descobrir tots els detalls d'aquest món d'explotació infantil, Rebecca Gudisch i l'operador de càmera Thilo Gummel van recórrer diverses zones de l'Índia, al llarg de dos anys, i van aconseguir entrar en aquest sistema de nens esclavitzats, on, amb càmeres ocultes, van parlar i gravar les imatges amb nens, i també amb pares, transportistes i executius desitjosos d'alliberar els nens.