És el quart disc de La Marató de TV3. El primer, 60.000 còpies; el segon, 90.000, el tercer, 128.000. És un èxit perquè el disc forma part del projecte La Marató i perquè el seu contingut ha aconseguit formar part de l'ideari col·lectiu amb cançons que tenen en comú valors universals, entre els quals hi ha el de poder-ho fer en la nostra llengua. Valors universals associats a la malaltia en què se centra cada any La Marató i que aquest 2008 té els trastorns mentals més greus com a eix central. I enguany els lectors de Diari de Girona podran fer-se també amb una de les 150.000 còpies del disc que, a un preu de 9 euros més el cost del diari, es posarà a la venda només el diumenge 7 de desembre. L'objectiu és vendre el disc per generar recursos destinats a finançar projectes de recerca biomèdica en aquest àmbit.

La proposta musical, a càrrec de Marc Parrot, els germans Toni i Txasqui Ten i Jordi Cubino, va en el mateix sentit que les edicions anteriors, versionar en català cançons d'estils tan diferents com diferents són els intèrprets en els seus respectius gèneres. Canvien els intèrprets i les cançons, però tant uns com les altres segueixen fent un recorregut molt variat en estil i gèneres, des del flamenc al rock, de la copla al pop, des del cant d'autor a la rumba, del folk al hip-hop...

Per primera vegada s'incorpora al disc una cançó col·lectiva. Es tracta de Here comes the sun, una composició del beatle George Harrison que, sota el títol adaptat de Ja surt el sol, canten tots els artistes que participen en el disc. També per primer cop es trobarà en el disc una composició inèdita, Només amb força, escrita i interpretada per Arianna Puello i Flavio Rodríguez en clau de hip-hop.

El repertori d'enguany inclou autors tan variats com Albert Pla, Joan Manuel Serrat, Cat Stevens, Peter Frampton, David Bowie, Alejandro Sanz, Creedence Clearwater Revival, Charles Chaplin, el Duo Dinámico, Johny Nash o Eric Carmen. Entre els temes destaca Somriu, de la pel·lícula Temps Moderns, escrita i interpretada per Charles Chaplin i que en el disc sona amb les veus de Sidonie i Love of Lesbian. El quarto dels trastos, d'Albert Pla, ha servit de presentació per a la primera composició cantada en català per Estopa. També s'estrenen en aquesta llengua Lolita (amb El meu carrer de Joan Manuel Serrat) i Manolo Escobar (amb Resistiré del Duo Dinámico). Obre el disc el tema Digue'm qui ets que, amb el duet format per l'ex-Sopa de Cabra el gironí Josep Thió i Shuarma, dóna pas a 17 cançons interpretades per artistes com Manu Guix, La Carrau, Chenoa, Abdeljalil Kodsi, Llibert Fortuny, Duquende, Abús, Tomeu Penya, Pastora i els esmentats abans.

D'altra banda, vuit escriptors han participat desinteressadament en El llibre de La Marató, que recull vuit relats sobre malalties mentals greus i que pretén desmitificar falses creences sobre aquestes molèsties.

Najat El Hachmi, Piti Español, Martí Gironell, Gemma Lienas, Carme Riera, Maria Mercè Roca, Silvia Soler i Matthew Tree, són els autors del primer llibre que impulsa la Fundació La Marató de TV3 i que es posarà a la venda el pròxim dijous.

La campanya de La Marató ha estat dissenyada per Òscar Pla i Camil Roca, directors creatius de Bassat Ogilvy. A diferència de l'espot, la imatge gràfica vol incidir directament en les malalties, centrant-se en una de greu, la depressió. Pla explica que "hem intentat transmetre les sensacions que poden tenir els malalts de depressió davant de certes situacions de la seva vida". S'han triat dos moments a priori feliços, un aniversari i un casament, "i el que hem fet és enfosquir les imatges". Així, "hem volgut explicar com, fins i tot en situacions en què tothom pot gaudir, un malalt de depressió en té una percepció diferent: són moments de la vida positius que ells veuen negres".