Aquests dies es roden a una casa de principis del segle XX del bell mig del Maresme diverses seqüències de la minisèrie 'Barcelona, ciutat neutral', una història d'amor amb la Barcelona de la Primera Guerra Mundial com a rerefons. El projecte, dirigit per Sònia Sánchez, compta amb un repartiment de 76 actors encapçalats per Bernat Quintana i Nausica Bonnin i la participació de 800 figurants. A més del Maresme, l'acció es desenvoluparà a diversos llocs de Barcelona, Sitges (Garraf) o Caldes de Montbui (Vallès Oriental).

Barcelona, agost de 1914. En una Barcelona sacsejada per l'esclat de la Primera Guerra Mundial, un vaixell que no salparà és el lloc on es coneixen i s'enamoren en Karl (Bernat Quintana), un jove arquitecte de bona família que vol ser pintor i deixar enrere la seva condició, i la Glòria (Nausica Bonnin), una sindicalista. També coneixen en Sebastià (Ramón Pujol) i la Caterina (Laura Aubert), un matrimoni de joves pagesos; la Maria (Diana Gómez), que vol triomfar en el món de la revista; i el Cinto (Jordi Pla), 'un pillet que no coneix límits'.

Aquesta és la línia principal de la minisèrie 'Barcelona, ciutat neutral', que s'està rodant des de fa diverses setmanes i que ha arribat a una gran casa de principis del segle XX a Sant Vicenç de Montalt.

El projecte està coproduït per TV3 i Prodigius Cinema, juntament amb Stopline Films, i compta amb el suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), l'Instituto de Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA) i l'ens públic portuguès RTP1. Està dirigit per Sònia Sánchez, amb guió de Xesc Barceló i Jaume Mateu Adrover.

La minisèrie, que compta amb un pressupost de 2,7 MEUR, tindrà dos capítols de 90 minuts cadascun. L'equip tècnic està format per més de 100 persones, que treballaran durant unes set setmanes.

Una història d'amor

Sònia Sánchez ha destacat que 'Barcelona, ciutat neutral' explica 'una història d'amor, amistat i solidaritat entre diversos estrats socials. Els protagonistes es fan amics independentment d'allà on venen', ha precisat.

Sánchez ha destacat la joventut de l'equip amb què està treballant i ha defensat que no juguen a ser antics: 'No es posen una disfressa i prou, en cap moment sembla un tòpic de pel·lícula històrica', ha avisat.

La directora també ha explicat que la Barcelona actual encara viu la d'aquella època, una ciutat 'que es va enriquir amb la Primera Guerra Mundial i que als seus carrers tenia un moviment anarquista únic i gairebé totes les nacionalitats'. Per reflectir aquesta multiculturalitat, la sèrie comptarà amb diàlegs en castellà, alemany i portuguès.

Finalment, Sánchez ha celebrat la volada que estan tenint últimament les sèries històriques: 'Tenen molts valors, entre ells el fer-te gaudir de la recreació i veure, per exemple, com vestien. És important saber d'on venim per reflexionar sobre el present', ha puntualitzat.

Obrir els ulls

Un dels paper protagonistes recau en Nausica Bonnin, que ha reconegut estar 'molt il·lusionada' amb el projecte. Pel que fa al fet de formar part d'un projecte històric, ha destacat que això t'obliga a 'conèixer la moral de l'època o la forma d'actuar que la gent tenia', però també ha reconegut que disfressar-se és 'divertit'.

Quan als protagonistes, Bonnin ha explicat que viuen un moment molt potent de les seves vides: 'Ens obrim els ulls mútuament i ens fem adults. La Glòria està en un moment d'expansió i ve d'una família amb uns ideals molt clars que agafa com a seus. Té l'impuls de voler canviar el món', ha destacat.

L'actriu també ha reconegut que els joves es podran identificar amb la història entre el Karl i la Glòria: 'Apareixen les ganes de sortir, de triomfar i de menjar-se el món fins que t'adones que les coses funcionen diferent i que has de començar per tu mateix'.

Precisament els guionistes de 'Barcelona, ciutat neutral' han destacat que la vitalitat de la joventut és el motor dels personatges, que tenen en comú el desig de voler emprendre un viatge i que veuran com la frustració per no poder-lo fer els inicia en el camí de la maduresa.

La minisèrie recrearà diversos llocs de la Barcelona de l'època, com la Barceloneta, el barri Gòtic, el mercat de la Boqueria, el Paral·lel o els edificis modernistes de Gaudí, entre d'altres. Tots els decorats són naturals i estan localitzats, sobretot, a Barcelona i Mataró, però també a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), Puig-Reig (Berguedà), el Masnou (Maresme) o Sitges (Garraf), entre d'altres.