07 de juny de 2011
07.06.2011
L'aventura d'en Mamadou

«L'endemà» es trasllada fins a Salt per parlar d'immigració

La sèrie documental de TV3 recull, a través de diversos testimonis, l'experiència dels «nouvinguts»

07.06.2011 | 13:17
En Mamadou, de 13 anys, lluita per adaptar-se al país que l´acull.

L'espai documental L'endemà analitza avui, a partir de les 22.25 de la nit, els canvis que afecten els immigrants que acaben d'arribar a Catalunya. L'adaptació a un nou entorn, les dificultats que pot presentar l'idioma així com el contrast entre la cultura de la qual vénen i la nova, són factors que sovint costen de superar.

El programa recull, com és habitual, diversos testimonis. Entre ells el de Mamadou Alliou Diallo. Un noi de 13 anys que acaba d'arribar a Salt. Ha vingut de Guinea-Conakry, a l'Àfrica Occidental, per reunir-se amb el seu pare, l'Alfa, que és camioner i treballa a Catalunya des de fa deu anys. El seu pare, a qui no havia vist de feia molt de temps, ha decidit que aquí en Mamadou pot rebre una bona educació i, tant de bo!, arribar a la universitat. Ell vol ser periodista i escriptor, i fa un diari on va explicant les seves experiències. S'enyora de la mare, que s'ha quedat a l'Àfrica, i de tota la família; dels seus amics del liceu francès, del seu país càlid... Però a Salt l'espera tota una vida nova. S'ha matriculat a l'institut de Secundària, un dels més multiculturals de Catalunya, i aviat començarà a fer bàsquet i natació.

En Mamadou és un bon estudiant que té clar que ha de correspondre a l'esforç que ha fet per ell el seu pare. Aquí es relaciona, sobretot, amb amics de la seva comunitat, i amb els seus companys d'una dotzena de nacionalitats diferents. Salt no és un lloc del tot fàcil per viure i per integrar-se a Catalunya, i en Mamadou, com els seus amics, fa el que pot. Ara que la crisi afecta també la feina del seu pare, que pot quedar a l'atur, comença a plantejar-se si de veritat voldria marxar o si, per al seu propi bé, li convé quedar-se. La decisió no és mai fàcil, ja que malgrat les dificultats que troba aquí, la vida acostuma a ser més fàcil que no al país d'origen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema