Aquesta nit el programa Singulars tanca la temporada amb un convidat que, tot i formar part del món de la banca, té un discurs molt poc habitual. Es tracta de Joan Melé, subdirector general a Espanya de Triodos Bank, una entitat considerada com un referent europeu en banca ètica.

Fundat l'any 1980, Triodos Bank és un banc europeu independent que va capgirar el model de negoci bancari establert demostrant que és possible combinar la rendibilitat financera amb la rendibilitat social i mediambiental.

Amb els estalvis dels seus clients, Triodos Bank finança iniciatives, empreses i organitzacions socials, culturals o mediambientals, i inverteix en projectes relacionats amb les energies renovables, la bioconstrucció i l'ajuda a persones amb risc d'exclusió social.

Després de més de 30 anys d'experiència professional en el sector bancari, Joan Melé ha escrit el llibre Dinero y conciencia. A quién sirve mi dinero, que parla d'economia amb valors ètics i diu que la societat ha de prendre consciència de la necessitat d'implantar un nou model econòmic.

Per a Joan Melé, la crisi actual no és res més que el col·lapse de l'economia financera i especulativa que durant anys només ha buscat augmentar els beneficis fins i tot a costa d'ofegar l'economia productiva.

Segons ell, l'especulació financera que ens ha envaït només ha estat possible per la cobdícia dels individus. L'esclat de la bombolla financera ens indica que estem davant d'una crisi de consciència, de valors humans.