Les cadenes de la televisió digital terrestre (TDT) tornaran a canviar de freqüències a partir de juliol de 2012, cosa que implicarà que les llars hagin d'adaptar de nou la seva antena o tornar a sintonitzar els seus televisors a partir d'aquell moment. Les dates en què s'haurà de fer el canvi, però, dependran de cada territori, segons el Pla Marc per a l'alliberament del "dividend digital" aprovat ahir al Consell de Ministres.

Així doncs, tal i com va passar en l'apagada analògica que va suposar l'entrada de la televisió digital, aquesta fase de transició no es donarà alhora a tot Espanya, sinó que a cada territori les cadenes canviaran de freqüència en dates diferents entre juliol de l'any vinent i el desembre de 2014, data límit per completar el "dividend digital".

Objectius de l'agenda europea

Aquest pla detalla les accions tècniques, socials i transversals necessàries per a l'alliberament de les freqüències radioelèctriques que ocuparan les operadores de telefonia mòbil el 2015, per tal que la banda compresa entre els 790 i els 862 MHz quedi lliure abans del 2015 per a serveis de banda ampla. De la seva part, el servei de TDT s'explorarà en les freqüències de 470 a 790 MHz.

El Ministeri d'Indústria ha explicat que la consecució d'aquest dividend i el desenvolupament de nous serveis i tecnologies en aquesta banda de freqüències són "fonamentals" per assolir l'objectiu de cobertura de banda a 30 Mbps del 100 % de ciutadans abans de maig de 2020, segons estableix l'Agenda Digital Europea.

El pla preveu un període transitori en el qual les cadenes de TDT que s'hagin de mudar emetran tant en la freqüència antiga com en la nova, de manera que els usuaris disposin del temps suficient per fer els canvis necessaris per continuar veient les cadenes.

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, ja va anunciar el passat mes de maig que el Govern destinarà 800 milions d'euros per a aquesta segona fase del pla per alliberar el "dividend digital", de manera que els ciutadans "no pateixin una paralització de les emissions de televisió ni els seus costos".

En aquest sentit, el pla aprovat ahir té en compte un programa de compensacions per sufragar les emissions simultànies en diverses freqüències de canals, i per tal que en els casos on "sigui necessari", es puguin adaptar les instal·lacions receptores, compensant així els "perjudicis ocasionats" per l'alliberament del "dividend digital".

A banda, el pla inclou una sèrie d'actuacions de comunicació dirigides tant a ciutadans com a administracions, per explicar el canvi dels canals de la TDT i "minimitzar" l'impacte ocasionat en els agents afectats i els usuaris.

Amb el pla es persegueix assegurar el manteniment del servei públic de televisió, al mateix temps que es compliran els compromissos adquirits amb els operats que s'han adjudicat les freqüències.