El Govern va aprovar ahir dimarts la signatura d'un conveni de col·laboració entre la Generalitat i la Generalitat Valenciana per fer possible que els canals de Televisió de Catalunya es puguin veure al País Valencià i Canal 9 es pugui sintonitzar a Catalunya. Així, l'acord permetrà que TV3, 324, Super3, 33, Esport 3, TV3HD, TV3CAT s'emetin al País Valencià, i que Canal 9, Canal 9 HD, Canal 9 Dos, Canal 9 24 i Canal 9 Internacional ho facin a Catalunya. La reprocitat es farà efectiva quan el govern valencià disposi d'un ?major espai radioelèctric i que ha de ser concedit pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. La ?notícia la va anunciar el portaveu i ?conseller de la Presidència, ?Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

La Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual disposa, en l'article 40.4, que l'emissió del servei públic de comunicació audiovisual per ones hertzianes terrestres d'una comunitat o ciutat autònoma en una altra limítrofa i amb afinitats lingüístiques i culturals podrà ser efectuada sempre que així ho acordin per mitjà de conveni i existeixi reciprocitat.

Normalitzar les relacions

El president d'honor d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, va remarcar que l'acord per a la reciprocitat entre TV3 i Canal9 "normalitza les relacions de l'espai de comunicació". Climent va afegir que l'acord suposa entrar "en una nova etapa importantíssima per aquest país" i va celebrar "la certa obertura" de l'executiu valencià. Sobre la clàusula que vincula les emissions a la consecució de més espai radioelèctric per al País Valencià, Climent va dir que la Generalitat Valenciana disposa de freqüències buides i ha posat la xarxa de repetidors d'ACPV a disposició de l'executiu d'Alberto Fabra.

L'activista i editor valencià es va mostrar "molt content" per l'acord i va manifestar que es tracta "d'un fet polític molt important". El president d'Acció Cultural del País Valencià va afegir que es tracta "d'un èxit de la societat" gràcies a les manifestacions.

Per la seva banda, el portaveu de Compromís, Enric Morera, va assenyalar que l'acord "és una acció propagandística d'un govern assetjat per les males pràctiques i la manca de transparència". A través d'un comunicat, Morera va afegir que la Generalitat Valenciana ha buscat "un titular fàcil i ràpid que no soluciona el veritable conflicte" ja que "existeixen canals de sobres perquè TV3 es pugui emetre al País Valencià, sense haver d'esperar al múltiplex".