El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha rebut un total de 221 sol·licituds en relació amb el concurs públic per a l'adjudicació de 23 llicències de ràdio en freqüència FM de l'antiga COM Ràdio, d'ençà que va començar el passat 31 de maig, l'endemà d'haver estat publicat l'anunci de la licitació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Tot i que el termini per enviar les sol·licituds va acabar el passat dimarts 23 de juliol, la xifra de peticions rebudes és provisional, atès que encara poden arribar-ne per correu certificat, dins del termini establert.

Les 221 ofertes les han presentat 41 licitadors, cadascun dels quals opta a un nombre variable de llicències dins el concurs que el Consell haurà de resoldre en el termini màxim de sis mesos.

Les llicències van ser assignades el 2006 a la prestació del servei públic audiovisual per part de les entitats locals i se'n va atribuir la gestió al Consorci de Comunicació Local. Tot i així el 2011, arran d'un recurs presentat per l'Associació Catalana de Radiodifusió (ACR), el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va disposar que aquestes freqüències fossin reassignades a la gestió privada. Mitjançant el decret de 2 d'abril d'aquest any, el TSJC va declarar ferma la sentència dictada.

De les 23 freqüències que es van treure a concurs, 22 havien estat assignades a COM Ràdio. Pel que fa a la freqüència restant, 95.8 MHz (Tremp), la concessió corresponent la va atorgar el Govern a la societat Ràdio 13 de Catalunya, SAU, el 1995 i va quedar extingida el 2010.

Les bases del concurs convocat pel CAC estableixen la puntuació següent: proposta tecnològica, 80 punts; proposta econòmica, 80 punts; proposta de programació, 210 punts, i proposta estructural, 80 punts.

Un termini de 15 anys

Des que el CAC va assumir les competències plenes sobre els títols habilitants per a la prestació de serveis audiovisuals ha convocat dos concursos: el 2008 va convocar i va resoldre un concurs de 83 freqüències de ràdio en FM, d'acord amb el règim concessional vigent en aquell moment i el segon és l'actual concurs públic de 23 freqüències, que, d'acord amb les transformacions dels títols habilitants que estableix la Llei de l'Estat 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual (LGCA), es duu a terme en règim de llicència.

D'acord amb la LGCA, les llicències de ràdio s'adjudicaran per un termini de 15 anys, sens perjudici de les possibles renovacions que en preveu l'article 28 d'aquesta llei.