La direcció de RTVE i la majoria de la representació sindical (UGT, USO i SI) van arribar ahir a un acord per a la distribució dels 28,5 milions d'euros de reducció de despeses de personal compromesos en el document subscrit per les parts el passat 10 de juliol. L'acord, referit a l'àmbit econòmic, es va aconseguir el dimecres passat, 24 de juliol, dins del calendari previst, segons va informar ahir la corporació en un comunicat.

La taula de negociació va convenir, per decisió majoritària dels representants sindicals, la forma i proporció en què es disposaran les reduccions de despeses de personal, xifrades en 28,5 milions d'euros. "L'esforç negociador" de les parts va permetre identificar l'estalvi que la Corporació ha fet en despeses de personal al llarg de 2013.

A més, es va acordar suspendre les aportacions que l'empresa fa al pla de pensions durant la vigència del conveni, un estalvi inclòs també en els 28,5 milions d'euros.

La disminució de les despeses globals de la Corporació permetrà un menor impacte sobre les retribucions salarials dels treballadors, "establint així les bases d'una major integració i eficiència operativa", van remarcar els representants de RTVE.

Aquest acord, relatiu a l'àmbit econòmic, suposa "un important avanç" en les negociacions i constitueix el primer dels objectius que establia el calendari pactat a primers de juliol per la direcció i la majoria dels sindicats.

Pèrdua retributiva del 2,6%

L'esmentat document contemplava tres espais de negociació i un compromís temporal per a la signatura de cada un dels acords. D'aquesta manera, als assumptes econòmics el seguiran les retribucions i la classificació professional.

La consecució d'aquest primer objectiu "permetrà avançar a bon ritme" en el calendari de negociacions que, finalment, permetrien la signatura del segon conveni col·lectiu de la Corporació RTVE el pròxim 1 d'octubre d'enguany.

En un altre comunicat, UGT va destacar que aquest acord permetrà no reduir el salari ni l'antiguitat, així com tampoc les pagues de juny, setembre i Nadal, tot i que es disminuirà en un 25% la paga de productivitat.

Segons aquest sindicat, la signatura de l'acord suposa de mitjana una pèrdua retributiva del 2,6% enfront del 7,5% "que pretenia l'empresa inicialment".