Catalunya Ràdio i Catalunya Informació van deixar de sintonitzar-se ahir al vespre, després d'un requeriment enviat pel Ministeri d'Indústria comunicant una denúncia que li ha fet arribar la Generalitat Valenciana. Segons que va explicar el secretari general d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, al requeriment consta que la Generalitat Valenciana hauria traslladat a Indústria una denúncia de l'associació Círculo Cívico Valenciano. En la seva opinió, "es parla d'una suposada associació però tots sabem quina és la realitat i d'on parteix la denúncia: de la mateixa Generalitat Valenciana". ACPV al·legarà que no hi ha hagut comunicació prèvia.

L'entitat confia que la manca de comunicació prèvia i l'immediat cessament de les emissions puguin atenuar l'expedient sancionador, que va ser comunicat el passat divendres. Gisbert va explicar que la junta directiva d'Acció Cultural de dilluns va decidir el tancament per unanimitat i com a "responsabilitat" davant l'amenaça de fortes sancions que podrien sumar 1 milió d'euros. Indústria va notificar l'obertura d'un expedient sancionador per la instal·lació d'estacions radioelèctriques i la utilització de freqüències sense autorització referides a les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Les sancions poden comportar una multa de fins a 500.000 euros cadascuna, segons la notificació.

La situació "és molt greu"

En opinió de Toni Gisbert aquest tancament constata que la situació al País Valencià "és molt greu" des del punt de vista de la llibertat d'informació i de la pluralitat així com de la llengua i no dubta a qualificar-la "de situació d'emergència". Gisbert va emmarcar aquesta actuació del govern espanyol i del govern valencià com una mostra "de la seva actitud en aquests temes" i va afegir que "a ningú se li escapa la lectura política" del tancament d'emissions.

Homs ho veu "un atac"

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va considerar que el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià respon a un "atac a la llengua catalana" per part de l'Estat. "Només els deu quedar ja prohibir Internet", va ironitzar Homs, que troba "molt greu" que la ràdio pública catalana hagi de deixar d'emetre en territori valencià quan porta 25 anys fent-ho.

"Potser han canviat un article de la Constitució i no ens hem assabentat", va dit amb un to irònic. El Govern català farà el que estigui al seu abast per reconduir la situació dins de les seves competències.