Què fa que un musulmà que viu al nostre país ho deixi tot i se'n vagi a fer la gihad a Síria i a l'Iraq? Quines motivacions tenen? Com ho viuen, els familiars? Com s'ho fan, les xarxes reclutadores, per aconseguir tants seguidors d'Occident? Realment, tot els que tornen del conflicte poden ser una amenaça? Quatre mil europeus, entre els quals hi ha un centenar d'espanyols oficialment, formen part dels grups gihadistes que lluiten a la zona de Síria i l'Iraq.

Els atemptats de París i de Brussel·les han evidenciat que el retorn d'aquests combatents pot ser una amenaça per a la seguretat. El programa 30 minuts de TV3 abordarà aquesta nit, a través del testimoni de jihadistes, simpatitzants i familiars, els interrogants que suscita aquest fenomen mundial.

El reportatge A la recerca del paradís forma part d'una investigació que s'ha fet durant quatre mesos, en què un equip de reporters s'ha submergit a les xarxes socials per entrar en contacte amb gihadistes i amb simpatitzants de la seva causa a tot l'Estat espanyol.

L'àmbit geogràfic s'ha centrat en els punts d'on han sortit més combatents, dones i menors: Ceuta, Melilla i Catalunya. A la recerca del paradís? mostra quines són les principals eines de captació, internet, però també espais tradicionals de radicalització, com ara les presons. I també exemplifica com canvien els mètodes segons si es tracta d'homes o dones.

A la recta final del reportatge, obra d'Anna Teixidor, Marc Faro i Lluís Montserrat, s'inclouen testimonis que han tornat del conflicte i que expliquen la seva expe?riència i les conseqüències que a hores d'ara encara paguen.