El Tribunal Suprem ha declarat il·lícita la retallada de sou del 5% als treballadors de Catalunya Ràdio a partir de l'1 de gener del 2013. Aquesta sentència, que també afecta la plantilla de TV3, subratlla el "dret" dels treballadors a recuperar els diners que no han rebut des d'aleshores. La sentència va ser qualificada ahir pel president de la CCMA Brauli Duart, de "fort cop a la viabilitat" de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Duart va xifrar en gairebé 30 milions d'euros la recuperació del 5% del salari a Catalunya Ràdio i també a TV3, apuntant que això situa de nou als mitjans públics en la "inestabilitat pressupostària".

En la seva compareixença a la Comissió de Control de la CCMA al Parlament, Duart va fer una crida a totes les parts implicades a buscar fórmules per mantenir la competitivitat i garantir el futur de TV3 i Catalunya Ràdio. Segons va informar la Corporació, fins ara s'aplicava el criteri de reducció del 5% salarial avalat per l'Audiència Nacional fixat per una sentència de juliol del 2013, i que es continua aplicant a la resta dels treballadors de la Generalitat de Catalunya.

Duart va explicar que la sentència del Suprem suposa un compromís de deute que altera l'estabilitat que s'havia aconseguit després de quatre anys d'ajustos i "torna a situar a la CCMA en un escenari d'incertesa". En aquest sentit, Duart va detallar que, "extrapolant les conseqüències de la sentència a tots els afectats de TV3 i Catalunya Ràdio des de maig del 2011 fins a aquest any, estaríem davant un compromís de despesa de 29,9 milions d'euros, el 10% de la totalitat del pressupost anual". Va advertir per això que, "si el Parlament no decideix incrementar els recursos de la CCMA per poder fer front a la despesa, amb efectes retroactius, només quedaria l'alternativa d'una nova reducció en continguts i despeses de funcionament".

Des de 2010, la CCMA ha emprès una reducció del 34% dels recursos per a arribar a l'estabilitat pressupostària, que ha afectat essencialment a les despeses de personal, dels continguts audiovisuals i les inversions i despeses corrents. Brauli Duart va manifestar que aquesta nova realitat obliga a aturar les iniciatives que comportin compromisos de despesa.

El PP vol un canal en castellà

El PPC va demanar ahir, a través de la diputada Marisa Xandri, que "un dels canals de la CCMA retransmeti en castellà". Xandri, que va intervenir a la comissió de control parlamentari, va argumentar que "s'ha de tenir en compte que més de la meitat de la població a Catalunya és castellanoparlant". La popular va demanar un esforç per connectar amb tots els ciutadans.