25 de juny de 2015
25.06.2015

«El documental» del 33 estrena aquesta nit «Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit»

25.06.2015 | 07:08
Demà es commemora el 25è aniversari de la mort de l´escriptor català.

L'espai del 33 El documental estrena aquesta nit Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit, un treball dirigit per Eduard Miguel i coproduït per TVC, que reivindica la figura d'aquest escriptor. L'emissió del film, que es podrà veure a partir de les 23.25 h, coincideix amb la commemoració, demà divendres, dels 25 anys de la mort de la mort d'un dels escriptors més prolífics i atrevits dins de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX.
Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1979, Pedrolo és l'autor de més de 120 llibres entre els quals hi ha novel·les, obres de teatre, contes, poemes, articles d'opinió, etc. Va iniciar la seva relació professional amb la literatura fent de traductor d'obres, sobretot anglosaxones. Aquesta feina i la seva passió per llegir autors d'arreu del món van influenciar tant la seva obra que es va convertir en un literat avantguardista, tal com reconeixen molts crítics. Va ser un dels introductors de la novel·la negra i la de ciència-ficció al nostre país, va utilitzar un llenguatge i uns continguts avançats, indecorosos i censurats a l'època franquista, i va ser l'autor d'una revolucionària i inacabada sèrie de novel·les, Temps obert.
Malgrat aquesta obra tan àmplia i variada, a Pedrolo se l'associa normalment a un únic llibre: Mecanoscrit del segon origen, l'obra més llegida del segle passat de la literatura catalana. Per què un gran nombre de lectors desconeix la resta de la seva obra? Quin paper va tenir Pedrolo en la recuperació i l'impuls de la literatura catalana? 25 anys després de la seva mort, és un escriptor oblidat?
Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit repassa la vida i l'obra de l'escriptor, indaga en el posicionament crític i polític expressat a través dels seus articles i cròniques als diaris i sobretot intenta trobar les respostes del perquè d'aquest oblit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook